Hlavní obsah

Spotřebu elektřiny ženou vzhůru klimatizace a bazény

Právo, Martin Procházka
ČESKÁ REPUBLIKA

Spotřeba elektřiny v letních měsících v Česku rok od roku roste. Může za to zejména čím dál tím vyšší vybavenost obchodů a kanceláří klimatizací a stále rostoucí obliba Čechů v pořizování zahradních bazénů.

Článek

"Téměř všechny nové obchody jsou už vybaveny klimatizací, vybavují se jimi i kanceláře. Lidé navíc stále kupují nové elektrické spotřebiče a je i znát i jejich záliba v bazénech," řekl Právu mluvčí energetické skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Právě vysoká spotřeba elektřiny je jedním z důvodů úterního výpadku sítě a vyhlášení stavu nouze. [celá zpráva]

I když elektřinu v bazénech spotřebovává jen filtrace, je to při obrovském množství těchto domácích koupališť na celkové spotřebě znát. A k tomu teď v létě přibyly nebývale vysoké teploty, které naši republiku proměnily v tropy.

"Nyní se spotřebovává ve srovnání se zimou asi 60 procent elektřiny, letní spotřeba však roste mnohem rychleji než ta zimní," informoval Kříž.

Podle předběžných údajů spotřebovali Češi za letošní první pololetí nejvíce elektřiny v historii - 33 451 gigawatthodin proti 32 046 gigawatthodinám ve stejném loňském období. Důvodem je zejména růst ekonomiky, ale také počasí.

V lednu se v ČR spotřebovalo meziročně o desetinu více elektřiny, v březnu a v červnu stoupla spotřeba o čtyři procenta. Za červenec odborníci předpokládají ještě mnohem výraznější nárůst.

Poptávka je vysoká v celé Evropě

Poptávka po elektřině je mimořádně vysoká v celé Evropě. Cena elektřiny v pondělí na německé burze v Lipsku překročila hranici 2000 eur za megawatthodinu a dosáhla tak historického rekordu.

"Je to 35krát vyšší ena než obvykle, představuje to asi 60 Kč za kilowatthodinu. Cena pro domácnosti je přitom mezi třemi až čtyřmi korunami," řekl Právu Kříž s tím, že za tuto cenu se ČEZ podařilo prodat přebytečnou kapacitu.

Obyvatelé ČR se zvyšování cen nemusejí obávat až do konce roku, neboť je reguluje Energetický regulační úřad. Od ledna ale zřejmě přijde zdražení o více než deset procent. Jeho míru naznačí už virtuální aukce elektřiny, která se uskuteční 2. srpna. Příkladem může být nedávná aukce v Maďarsku, kde se cena zvedla o dvacet procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám