Hlavní obsah

Spotřební daň a DPH nestačí, Babiš chce benzín a naftu zatížit dalším poplatkem

Novinky, tov

Ministr financí chce získat další peníze do rozpočtu na úkor řidičů. Ke spotřební dani a dani z přidané hodnoty za benzín a naftu má přibýt poplatek za udržování rezerv. Řidiči by tak u pump zaplatili o 20 až 50 haléřů na litr víc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Informuje o tom MF Dnes. Řidiči by novým poplatkem měli přispívat na financování Správy státních hmotných rezerv. Ta udržuje zásoby ropy a pohonných hmot zhruba za 35 miliard korun, které odpovídají více než tříměsíční spotřebě u nás. Dosud na ni zhruba 1,5 miliardy korun platil stát. Opatření souvisí s ambiciózním Babišovým plánem státní zásoby pohonných hmot částečně privatizovat.

Podíl pro distributory

Prodejem zásob by státní rozpočet náhle jednorázově posílil zhruba o 35 miliard korun.

Ministr počítá se vznikem nové agentury, kde by měl většinu stát prostřednictvím svých firem Mero a Čepro. Čtyřicetiprocentní podíly by v ní měli největší tuzemští distributoři pohonných hmot. Ti od správy rezerv pohonné hmoty nakupují už nyní proto, že benzín a naftu musí kvůli omezené trvanlivosti po nějakém čase vyměnit.

Pohonné hmoty zlevňují

Jistou útěchou pro motoristy může být, že Babišův návrh přichází v době, kdy pohonné hmoty zlevňují. Nejlevnější benzín v Česku byl minulý týden podle údajů společnosti CCS v Praze, kde stál litr Naturalu 95 ve středu 35,41 Kč/l, tedy o deset haléřů méně než o týden dříve.

Ceny pohonných hmot klesají jednak kvůli vyhrocenému konkurenčnímu boji některých řetězců, jednak proto, že řidiči během krize omezovali jízdy a přecházejí na alternativní paliva, zejména zemní a ropný plyn CNG a LPG.

Anketa

Souhlasíte s dalším poplatkem na benzín a naftu za udržování rezerv?
Ano
5,3 %
Ne
94,7 %
Celkem hlasovalo 19033 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám