Hlavní obsah

Spor o miliardy. Na skupinu realitního magnáta Vítka míří další žaloba

Novinky, tov

Společnost Investhold podala předžalobní výzvu kvůli údajnému zdržování zápisu mezi akcionáře CPI Radovana Vítka. Jde o další krok firmy se sídlem na Marshallových ostrovech, která u soudu po Vítkově matce Miladě Malé požaduje až 30 miliard korun. Má jít o nevyplacené zisky a pokuty z jejich dřívější investice. CPI opakuje, že firmě nic nedluží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Právní zástupci Investholdu požádali zástupce společnosti Rivaroli, která je jedním ze subjektů, jejichž prostřednictvím drží Vítek akcie CPI, aby byl Investhold bez zbytečného odkladu zapsán do seznamu akcionářů.

Investhold uvádí, že předložil deset kusů listinných akcií, které představují 50 % akcií ve společnosti. Převzetím těchto akcií se společnost Investhold měla letos v únoru stát minoritním akcionářem CPI.

„Jedná se o další právní krok, jímž chce společnost Investhold zabezpečit svoji investici z let 2008–2016, kdy do struktur CPI postupně vložila zhruba devět miliard Kč výměnou za 50% podíl v celé skupině,“ uvedl mluvčí Investholdu Jiří Reichl.

Podle něj od začátku února, kdy zástupci Investholdu o zápis požádali, dochází na straně CPI k obstrukčnímu jednání a dosud nebyl zápis do seznamu akcionářů proveden. Proto v této věci podali předžalobní výzvu k rukám člena představenstva společnosti Rivaroli, jednoho z blízkých spolupracovníků Radovana Vítka.

Tiché partnerství

„Rádi bychom upozornili na to, že pokud by představitelé CPI PG i nadále nároky Investholdu zpochybňovali, nebo se dokonce pokusili vyvádět akcie CPI PG mimo Rivaroli, budeme tato jednání považovat za nezákonná a podnikneme příslušné kroky,“ dodal Reichl.

Podle jeho slov Investhold shromáždil soubor právní dokumentace, která za osm let spolupráce a tichého partnerství vznikla mezi jeho představiteli a společností CPI.

„Jedná se o tisíce stran dokumentace, v níž se skrývají desítky různých klíčových smluv, směnky na miliardové částky podepsané paní Miladou Malou a avalované CPI, jakož i výpisy z účtů prokazující desítky bankovních transakcí na účty CPI. Na všech těch dokumentech figurují kromě podpisů Milady Malé rovněž podpisy vrcholných představitelů CPI PG, včetně i Radovana Vítka,“ tvrdí mluvčí.

Nedlužíme jim nic, brání se CPI

Podle mluvčího Jana Buriana CPI žádné peníze nedluží a bude se bránit všemi prostředky. „Skupina CPI nedluží společnosti Investhold žádné peníze, není podle informací skupiny akcionářem CPI ani ji nijak neovládá. Investhold se snaží přiživit na jejím obchodním úspěchu z posledních let a případně získat neoprávněný prospěch,” uvedl již dříve Burian.

Za skupinou Investhold podle něj stojí kontroverzní podnikatelé Marek Čmejla a Jiří Diviš, kteří byli ve skupině odsouzených ve Švýcarsku za podvod a praní špinavých peněz v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Právní zástupce Malé Tomáš Rybář také uvedl, že ani ona nemá žádné závazky vůči Investholdu a bude se bránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám