Hlavní obsah

Spojením MOL a PKN vznikne středoevropská ropná jednička

VARŠAVA

Maďarský chemický konglomerát MOL a polská rafinerská skupina PKN Orlen podepsaly předběžnou dohodu o budoucí fúzi. Firmy, které také vyjádřily zájem o Unipetrol, to uvedly ve společné zprávě. Fúzí vznikne největší středoevropský zpracovatel ropy.

Foto: Management hradu Karlštejn

Karlštejnské vinobraní - Císař Karel IV.

Článek

Na Českou republiku by případná fúze mohla mít vliv údajně jen za předpokladu, že jedna ze společností zvítězí v privatizaci Unipetrolu. "V takovém případě by to bylo pro firmy pozitivní, vzájemně by si totiž nekonkurovaly. Zřejmě by to však narazilo na odpor antimonopolního úřadu," řekl analytik Atlantik FT Roman Cenek.

Úřad by podle něj zřejmě nedovolil, aby jedna skupina ovládala trh s pohonnými hmotami na trzích Česka, Polska, Slovenska, Maďarska a Slovinska. Také podle analytika HVB Bank Michala Řízka by fúze mohla mít pro velkoprodejce pohonných hmot pozitivní dopad. "Fúzí se sníží počet konkurentů, což by se mohlo pozitivně projevit na maržích velkoprodejců," domnívá se Řízek.

Roční tržby společně 9 mld. USD

PKN a MOL plánují, že v první fázi každý z nich převezme deset až 15 procent druhé firmy a založí společný podnik, který převezme zodpovědnost za obchodní divize. Podpisového ceremoniálu se zúčastnili premiéři obou zemí. Firmy také zpracují studii, jaký bude přínos jejich možného spojení. Roční tržby obou firem dohromady dělají devět miliard dolarů a tržní hodnota šest miliard dolarů.

Spojená firma bude mít příležitost konkurovat světovým koncernům, uvedli ve společné zprávě předseda maďarské firmy Zsolt Hernadi a generální ředitel polského partnera Zbigniew Wrobel. Hernadi očekává, že MOL a PKN vypracují možný postup při úplném spojení firem během několika měsíců. "Během pár příštích měsíců budeme analyzovat, jaké kroky bychom měli udělat a jak našim akcionářům zajistit největší přínos ze spojení," dodal šéf maďarské skupiny.

Polsko drží 28 procent PKN, Maďarsko má v MOL 23 procent. Maďarsko ale již oznámilo, že prodá akcie MOL, čímž svůj podíl ve skupině sníží přibližně na deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám