Hlavní obsah

Spojené státy zvažují regulaci elektronických cigaret

Spojené státy zvažují zákaz prodeje elektronických cigaret lidem mladším než 18 let a také zavedení štítků se zdravotním varováním. S návrhem první celostátní regulace těchto stále populárnějších výrobků přišel americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Navrhovaná omezení podle listu Wall Street Journal nejdou tak daleko jako u běžných cigaret. Chybí v nich třeba zákaz reklamy, zákaz prodeje přes internet nebo zákaz používání příchutí, které jsou podle některých kritiků přitažlivé pro mladé uživatele.

Výrobci ale podle těchto návrhů budou muset zveřejnit chemické složení a nebudou smět rozdávat vzorky zdarma. Zdravotní varování pak upozorní, že nikotin, který tyto cigarety obsahují, může být návykový.

Rostoucí byznys

E-cigarety, které jsou na baterii a přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru, jsou rychle rostoucí alternativou kouření cigaret. Tržby z nich se letos odhadem přiblíží ke dvěma miliardám dolarů. Pro srovnání, na celkovém americkém trhu s tabákovými výrobky dosahují tržby zhruba 100 miliard dolarů.

Mezi řadou kuřáků jsou e-cigarety oblíbené, protože neobsahují dehet a další tisíce chemických látek jako běžné cigarety. Není ale zatím jasné, jak jsou bezpečné. Neexistuje dosud ani příliš vědeckých důkazů, z nichž by vyplynulo, že e-cigarety pomáhají přestat kouřit nebo kouření omezit.

Regulací e-cigaret se loni intenzivně zabývala i Evropská unie. Některé členské státy chtěly, aby se e-cigarety považovaly za léčivo a prodávaly se v přísněji regulovaných lékárnách. Tento požadavek se do tabákové směrnice nedostal. Brusel ale bude mít v budoucnu právo zakázat prodej dobíjecích e-cigaret v celé Unii v okamžiku, kdy jejich prodej zakážou ze zdravotních důvodů nejméně tři členské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám