Hlavní obsah

Splašky ze Dvora Králové přestanou téct do Labe

Aktualizováno

Čistička odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem zahájí ve středu opět provoz, splašky z šestnáctitisícového města přestanou téct přímo do Labe. Město zaplatí firmě WWTP DKNL provozující čističku zálohu za leden a únor ve výši 3,3 miliónu Kč.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Čistička odpadních vod ve Dvoře Králové na Labi

Článek

Po téměř třech hodinách jednání to novinářům oznámili zástupci města a firmy. Provozovatel čistírny přerušil čištění kvůli sporu o ceny s dvorskou radnicí v pondělí dopoledne. [celá zpráva]

Česká inspekce životního prostřední (ČIŽP) ve středu zahájila kvůli vypouštění splašků ze Dvora Králové nad Labem do řeky Labe správní řízení se dvěma subjekty. Hrozí jim pokuta až pět miliónů korun. Ředitelka hradeckého inspektorátu ČIŽP Jana Samková řekla, že subjekty, se kterými správní řízení inspekce zahájila, nebude specifikovat.

ČIŽP provedla a stále provádí rozbory vzorků vody v Labi, podle neoficiálních předběžných výsledků rozborů byl pod odtokem ze zastavené čistírny zvýšený výskyt amoniakálního dusíku.

"Zatím si ten tok s těmi splašky dokáže poradit, ale uvidíme, jak to bude dlouho trvat, situaci budeme i nadále sledovat," řekla Samková.

BEZ KOMENTÁŘE: Spor o čističku může ohrozit čistotu LabeVideo: Vladislav Prouza, Právo

Provozovateli hrozí miliónová pokuta

Správní řízení ve středu původně zamýšlel s provozovatelem čistírny odpadních vod zahájit také Krajský úřad Královéhradeckého kraje, do 17:00 hodin však řízení nezahájil a věcí se budou úředníci zabývat ve čtvrtek. Oznámil to ve středu odpoledne mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Firmě WWTP DKNL, jako provozovateli, v případném správním řízení hrozí až miliónová pokuta. Kraj také již dříve oznámil, že během čtvrtka zahájí správní řízení proti majiteli čistírny, kterému hrozí až půlmiliónová sankce. Vlastníkem čističky je akciová společnost EVORADO IMPORT.

Úřad bude podle mluvčího vzhledem k naléhavosti celého případu postupovat co nejrychleji. "Nicméně vzhledem ke lhůtám stanoveným zákonem lze první rozhodnutí kraje v tomto správním řízení očekávat v průběhu dvou týdnů," uvedl mluvčí.

Jednatel společnosti WWTP DKNL Aleš Morávek ve středu před zahájením jednání na radnici řekl, že s možností zahájení správního řízení firma počítala. "Na základě rozborů všech skutečností i za cenu rizika, že budeme pokutováni, jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli, a to rozhodnutí považujeme za správné," řekl Morávek.

Provozovatel čistírny již dříve uváděl, že čištění obnoví, když firmě město uhradí fakturu za leden a dohodne se s ní na upravení smluvních vztahů tak, aby čistička dál netvořila ztrátu. Město po firmě požaduje, aby mu jako monopolní dodavatel rozkryla kalkulaci ceny čištění a uzavření čistírny považuje za nepřístupný nátlak ze strany provozovatele.

Podle firmy náklady přesahují dotace

Firma tvrdí, že měsíční náklady na čištění odpadních vod činí bez zisku asi 3,5 miliónu. Společnost od města dostává 1,67 miliónu Kč měsíčně. Firmě tak za poslední roky prý vznikl deficit přes 100 miliónů korun a hrozí jí insolvence.

Firma radnici na přerušení čištění upozornila na začátku ledna, první jednání obou stran bylo 3. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám