Hlavní obsah

Spekulace o budoucnosti EU živí oslabování eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Kurz eura jde už třetí den výrazně dolů. Pokles stále živí spekulace o budoucnosti Evropské unie poté, co Francie v nedělním referendu odmítla euroústavu. K dolaru měna klesla na 1,2263 dolarů za euro.

Článek

Ještě v úterý byl přitom kurz 1,2352 dolarů za euro. Pád kurzu způsobily spekulace německého časopisu Stern, podle kterého se vrcholní němečtí představitelé zabývali otázkou případného kolapsu Evropského měnového systému.

Stern rozpoutal spekulace, podle nichž ministr financí Hans Eichel jednal s prezidentem centrální banky Axelem Weberem o možnosti kolapsu Evropského měnového systému. Bundesbanka ale spekulace odmítla a naopak uvedla, že Eichel i Weber považují euro za velký úspěch.

"Zprávy, že se Bundesbanka zabývala otázkou případného kolapsu eurozóny, se úplně hodí do současné doby, kdy je nálada tak negativní. Rozpad eurozóny však není věrohodným výsledkem na příštích několik let," řekl analytik devizového trhu ve finančním ústavu Commerzbank Carsten Fritsch.

Dolar se vrací na výsluní

Euro však reagovalo také na statistiku, která ukázala květnový pokles aktivity ve zpracovatelském sektoru. Index nákupních manažerů se snížil na 48,7 z dubnových 49,2 bodu. Je tak nejníže za 22 měsíců. Hodnota pod 50 přitom znamená, že aktivita prochází fází útlumu.

Mezi investory je naopak znát zájem o dolary, které byly ještě nedávno neoblíbené. "Statistika v USA by musela být opravdu špatná, aby na ni lidé začali reagovat," prohlásil šéf devizových obchodů v Royal Bank of Scotland Luke Waddington. Pro dolar totiž hovoří i vyšší úrokové sazby a tedy atraktivnější úročení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám