Hlavní obsah

Spekulace o bombardování Íránu prudce zdražila ropu

SINGAPUR

Svět si v noci na středu vyzkoušel, co se stane s cenami ropy v případě válečného konfliktu v Perském zálivu. Poté, co se asijskými trhy začala šířit spekulace, že mezi Íránem a Spojenými státy vypukl ozbrojený konflikt, ropa skokově zdražila skoro o deset procent a dostala se nad 68 dolarů za barel. Šlo o jeden z nejvýraznějších nárůstů poslední doby.

Článek

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se okamžitě  vyšplhala na 68,09 USD za barel, ale poté, co  Bílý dům spekulace o válce odmítl, se situace na komoditním trhu začala opět vracet k normálu. Ve středu ráno středoevropského času se barel WTI prodával asi za 63,80 USD.

"Prudký vzestup cen nad 68 dolarů byl sice jen přechodný jev, ale ukazuje se, že trh je kvůli geopolitickým faktorům v nejvyšší pohotovosti," řekl analytik makléřské společnosti Bansei Securities Takeda Makoto. Ceny ropy v nejbližších dnech podle něj zůstanou v pásmu 62 až 65 dolarů, a to až do té doby, než se objeví nové spekulace o eskalaci íránského konfliktu.

Cena ropy již v nebezpečné zóně

Trh si znovu připomněl, že jakýkoli vážnější konflikt mezi Íránem a západními zeměmi by výrazně ovlivnil plynulost zásobování ropou, hlavně z oblasti Perského zálivu. Írán je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě a klíčovým členem kartelu OPEC.

Cena ropy se nyní blíží k hodnotám, které už lze považovat za nebezpečnou zónu. Vyspělé země se totiž začínají obávat negativních dopadů na hospodářský růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám