Hlavní obsah

Specializovaný finanční úřad prošetří Krúpovo trestní oznámení na Residomo

Právo, plk
Aktualizováno

Specializovaný finanční úřad prověří trestní oznámení podané společností Arca Services finančníka Pavola Krúpy na společnost Residomo, největšího vlastníka nájemního bydlení v Česku. Informaci uvedla mluvčí Arky Services Barbora Hanáková. Residomo kroky Arky považuje za snahu ho poškodit.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Specializovaný finanční úřad vyhodnotil trestní oznámení na Residomo za relevantní podnět k prošetření s tím, že poskytnuté informace budou využity při jeho činnosti,“ sdělila Hanáková.

Dodala, že obdobné trestní oznámení zaslala Arca také Národní centrále proti organizovanému zločinu, Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, Finančně-analytickému útvaru ministerstva financí a Finančnímu úřadu pro Moravskoslezský kraj.

V oznámení upozorňuje na nestandardní finanční operace, ke kterým mělo podle ní dojít nejen v rámci bývalého bytového fondu OKD, které dnes spravuje právě Residomo, ale i celé těžební společnosti OKD.

„Trestní oznámení na bývalé RPG Byty (dnes Residomo) bylo podáno pro podezření ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození věřitele a zkrácení daně, kterých se mohli dopustit především členové statutárního orgánu společnosti Residomo,” uvedla Hanáková.

Refinancováním stávajícího úvěru podle ní mohlo dojít ke způsobení škody ve výši více než půl miliardy korun. Jedná se tak údajně o podobný postup, k němuž docházelo „v případě tunelování společnosti OKD”.

Residomo: Úřady prověřují všechny podněty

Residomo k tomu přistupuje tak, že finanční úřad prověřuje každý podnět, který obdrží.

„Naše společnost prochází každoročně celou řadou šetření a kontrol, a to nejen ze strany finančního úřadu, ale i jiných institucí. Ze závěrů těchto šetření a kontrol vždy vyplynulo, že své povinnosti plníme v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedla mluvčí společnosti Kateřiny Piechowicz.

Podle ní Arca Services podnikla v poslední době několik právních kroků vůči Residomu. Společnost to prý vnímá jako snahu poškodit ji.

„Ostatně poslední z nich soud označil za zjevně bezdůvodný a šikanózní a udělil společnosti Arca Services pokutu v maximální výši. Máme za to, že se jedná jen o opakování podobného postupu,“ dodala Piechowicz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám