Hlavní obsah

Španělsko zuří kvůli okurkám, chce náhrady

Novinky, rei
Madrid

Španělsko rozhněvaly mylné výroky o smrtící nákaze, jež se šíří z okurek pěstovaných v jeho jižních regionech. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že v důsledku prudkého poklesu poptávky přijdou španělští exportéři o stamilióny za týden. Zemědělský sektor už postihlo první propouštění. Madrid oznámil, že bude žádat náhrady.

Foto: Francisco Bonilla, Reuters

Andaluská ministryně zemědělství Clara Aguilerová demonstrativně jí okurku v pěstírně v jihošpanělské vesnici Pechina.

Článek

„Jsme zklamáni tím, jak Německo situaci zvládá. Chceme, aby Německo bezodkladně poskytlo potřebné informace o svém vyšetřování, aby Evropská unie věděla, co způsobuje nákazu střevní bakterií E.coli,“ uvedla v úterý španělská ministryně zemědělství Joaqina Rosa Aguilarová během jednání představitelů EU v Budapešti. Dodala, že záležitost by měla být řešena jako „společný problém“ a Španělsko a další evropští producenti by měli být odškodněni.

Také Nizozemsko již avizovalo, že bude žádat náhrady.

Předseda asociace španělských vývozců ovoce a zeleniny Jorge Brotons oznámil, že exportéři za týden v důsledku prudkého poklesu poptávky přišli v přepočtu o téměř 3,5 miliardy korun. Na dotaz, které země přestaly španělskou zeleninu kupovat, odpověděl: „Téměř celá Evropa. Všechnu zeleninu a ovoce zasáhl dominový efekt“.

Asociace zemědělských producentů v Andalusii (EOCHAL) uvedla, že o práci od minulého pátku, kdy propukla krize s nákazou bakterií E.coli v Německu, přišlo okolo 550 lidí. Německé úřady původně označily za původce nákazy okurky z jihošpanělské Malagy a Almerie. V úterý přiznaly, že původ nákazy krvácivého průjmu, která si vyžádala už 16 lidských životů, je jinde, ale neví se kde.

EOCHAL ve španělských regionech Almeria, Granada a Malaga sdružuje 33 výrobců, kteří dohromady zaměstnávají asi 10 000 lidí. Ročně produkují zboží v hodnotě okolo miliardy eur (přes 24,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám