Hlavní obsah

Španělsko si nenechá diktovat podmínky případné půjčky od ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy v pondělí večer v televizi podle BBC oznámil, že Madrid zatím nerozhodl o případné žádosti o půjčku nebo o jiné formě pomoci. Současně sdělil, že si země nenechá nadiktovat podmínky, za kterých by země půjčku dostala.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Mariano Rajoy

Článek

„Podívám se na podmínky. Nemusí se mi líbit a nemusím je přijmout, pokud mi budou říkat, kde přesně máme škrtat,“ řekl Rajoy. „Jsem přesvědčen, že všichni budou rozumní, ale trvám na tom, že jsme žádné rozhodnutí neučinili," dodal.

Rajoy reagoval na sdělení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, který minulý týden oznámil, že vykoupí státní dluhy zemí v problémech. Jejich koupi v takřka neomezeném množství ale podmínil přijetím podobných podmínek, za jakých poskytuje ECB půjčky. Peníze na tuto formu pomoci jsou poskytovány v rámci programů pro zajištění evropské finanční stability ze záchranných fondů. Nakupovat bude zejména dluhopisy s kratší splatností, roční až tříletou. [celá zpráva]

Po tomto oznámení klesly výnosy španělských dluhopisů, což Španělsko potřebuje, aby nemuselo platit tak vysoké úroky za půjčky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám