Hlavní obsah

Španělsko chystá speciální daň pro nejbohatší

Novinky, pit
Madrid

Španělsko hodlá dočasně zavést zvláštní daň pro nejmajetnější vrstvy obyvatel v důsledku boje s dluhovou krizí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na španělskou ministryni financí Elen Salgadovou. Schválení se očekává na pátečním zasedání vlády.

Článek

Další příjmy z daní mají pomoci pyrenejské zemi splnit náročné cíle ohledně schodku veřejných financí a zamezit tak mezinárodní finanční pomoci, o kterou už bylo nuceno požádat Řecko, Portugalsko a Irsko.

Nově zavedená daň pro letošní a příští rok se dotkne zhruba 160 000 lidí, jejichž roční příjem přesahuje 700 000 eur (asi 17,2 miliónu korun). Do státní kasy tak přiteče 1,08 miliardy eur (asi 26,5 miliardy korun).

„Kvůli ekonomické krizi je nutné se vrátit k této dani, která nám umožní zdanit ty nejbohatší. Takže ti, kteří mají více, nám pomůžou lépe dostat se z krize,“ uvedla Salgadová. Daň z bohatství byla ve Španělsku vybírána naposledy v roce 2007 a celkem přinesla 2,1 miliardy eur.

Srazit schodek za každou cenu

Madrid si dal závazek letos srazit rozpočtový schodek na šest procent HDP, loni dosahoval 9,2 procenta. Cílem nejrůznějších úsporných opatření španělské vlády je dosáhnout v roce 2013 schodku ve výši tří procent.

Podle agentury Reuters je takováto daň předmětem debat i v dalších státech eurozóny, jako například v Itálii, Francii a Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám