Hlavní obsah

Španělské okurky to nebyly, ukázaly německé testy

– Berlín • Aktualizováno

Testy v Německu nepotvrdily, že dovážené španělské okurky byly kontaminovány nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC), jak se úřady dříve domnívaly. Oznámila to v úterý podle agentury DPA hamburská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli (EHEC)

Článek

Na okurkách byl podle ní sice zjištěn výskyt EHEC, nikoli však její toxické varianty O104, která si v Německu vyžádala už 15 mrtvých, z toho 13 žen. První oběť v úterý ohlásilo také Švédsko. Případy nákazy se objevily i v dalších evropských státech.

Počet podezřelých případů zatím oficiálně přesáhl číslo 1400. Podle Reinharda Burgera, šéfa Institutu Roberta Kocha, bude ale skutečné číslo patrně mnohem vyšší.

V Česku se prověřovaly tři podezření na toto onemocnění. Jedním z pacientů je americká turistka, která pobývala v Německu a nyní je v pražské nemocnici Na Bulovce. U ní byla přítomnost nemoci potvrzena. Druhým je Čech, který byl v Belgii a Německu, ale potíže už jej opustily. Další podezření budila pacientka v Hradci Králové, nemoc ale u ní nebyla potvrzena. [celá zpráva]

Záhadou nadále zůstává, proč 60 procent případů pochází ze severoněmeckých měst a proč v 70 procentech jde o ženy.

"Naše naděje, že jsme objevili zdroj těžkých a komplikovaných případů, se bohužel podle prvních výsledků nenaplnila," prohlásila Prüferová-Storcksová.

Zdroj nákazy tak podle ní zůstává neznámý. Zveřejnění podezření vůči okurkám ze Španělska považuje však za správné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám