Hlavní obsah

Španělská nezaměstnanost je nejníž za 10 let, přitom je sedmkrát vyšší než ta v Česku

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku klesla ve druhém čtvrtletí na 15,3 procenta, což je nová nejnižší hodnota od konce roku 2008. Přispěl k tomu hlavně sektor služeb, který nabíral zaměstnance před hlavní turistickou sezónou, informoval španělský statistický úřad (INE). Nezaměstnanost v zemi je nicméně stále druhá nejvyšší v EU a je skoro 7krát vyšší než v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Snižování nezaměstnanosti ve Španělsku pomáhá turistická sezóna

Článek

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stabilně klesá z téměř 27 procent, kam se dostala na počátku roku 2013.

Problémy způsobilo prasknutí bubliny na trhu s bydlením v roce 2008, které zemi uvrhlo na téměř pět let do recese. Milióny lidí zůstaly bez práce.

Od roku 2013 španělská ekonomika stabilně roste a nyní patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v eurozóně. Avšak vysoká závislost na dočasných smlouvách v sezonních sektorech, jako je zemědělství či cestovní ruch, způsobují, že nezaměstnanost zůstává vysoko. Španělsko má nyní druhou nejvyšší nezaměstnanost v EU po Řecku, kde se počet lidí bez práce pohybuje kolem 20 procent.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti ve Španělsku klesne na 15,8 procenta. V celé eurozóně činila v květnu míra nezaměstnanosti v průměru 8,4 procenta. Španělská vláda očekává, že do konce roku 2021 se v zemi podaří míru nezaměstnanosti snížit na 10,7 procenta.

Pro srovnání, v Česku je nezaměstnanost podle srovnatelné metodiky statistiků 2,3 procenta. Již mnoho měsíců je to nejnižší číslo z celé Evropské unie. Podle ekonomů přitom může ještě dál klesat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám