Hlavní obsah

Soumrak uhlí v české energetice, má ho nahradit jádro a obnovitelné zdroje

Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Koncepce určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích.

Foto: JETE

Temelínská elektrána

Článek

"Dnes schválená státní energetická koncepce znamená další krok k nízkouhlíkové energetice. Hlavním zdroji výroby energie u nás budou jádro a obnovitelné a druhotné zdroje," uvedl premiér.

Koncepce obsahovala šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040. Nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář, který předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by se mělo stát jádro, následované zemním plynem a ropou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se již dříve nechal slyšet, že stát nechce "plynovou variantu", tedy přechod primárně na plynové elektrárny.

Babiš: Zaspali jsme

„Do jaderných bloků se mělo investovat dávno. Jádro je základ a zaspali jsme dobu. Je jasné, že musíme postavit blok v Dukovanech a následně v Temelíně. Budeme o tom debatovat na začátku června,“ řekl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

O koncepci jedná vláda s přestávkami od prosince, kdy podle některých ministrů ještě dostatečně neřešila otázku zachování či prolomení takzvaných těžebních limitů v Ústeckém kraji. Ministerstvo průmyslu následně v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity naložit.

V současné době si ministerstvo nechává zpracovat nezávislou studii, která má určit, zda se těžba za limity stanovenými v roce 1991 vyplatí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám