Hlavní obsah

Soud zrušil pokuty za 300 miliónů za údajný kartel stavebních firem

Krajský soud v Brně zrušil v úterý pokuty v souhrnné výši 300,7 miliónu korun za kartel stavebních firem. Případ se vrací na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Mezi pokutovanými byly například společnosti Hochtief, OHL ŽS nebo Strabag.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Odůvodnění svého rozhodnutí soud nezveřejnil. Už dříve stejný soud zrušil v souvisejícím případě stavebním firmám pokutu 1,66 miliardy korun.

Aktuální rozsudek soudu se týká případu, který antimonopolní úřad uzavřel v roce 2016. Tehdy dospěl k závěru, že celkem 12 společností se dopustilo kartelu a má zaplatit dohromady 300,7 milionu korun. Firmy prý koordinovaly svoje nabídky při výběrových řízeních v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Firmy se měly domlouvat na nabídkách

Úřad zajišťoval důkazy při přepadových kontrolách. Firmy podle něj koordinovaly svoje nabídky u 11 regionálních zakázek. Šlo například o e-maily, kterými si firmy zasílaly krycí nabídkové rozpočty, kontroloři nalezli i nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači z data předcházejícího podání nabídek.

„V některých případech byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci,” uvedl k případu v minulosti předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu měla zaplatit společnost Swietelsky stavební s.r.o., ÚOHS jí vyměřil 76 miliónů korun. Druhou nejvyšší sankci dostal Hochtief - 65,3 miliónu, OHL ŽS 53,5 miliónu, Colas CZ měl zaplatit 50,3 miliónu.

Další pokuty padly pro firmy Strabag, Lesostavby Třeboň, Radouňská vodohospodářská společnost, VIDOX, DAICH, VIALIT Soběslav, AVE CZ odpadové hospodářství a KOSTKA JH.

Reklama

Výběr článků

Načítám