Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu na Světlíka kvůli koupi sléváren v roce 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek zamítl žalobu na většinového vlastníka strojírenských Vítkovic Jana Světlíka a člena představenstva Pavla Filipčíka týkající se koupě Spojených sléváren v Krnově z roku 2008 za 225 milionů korun. Žalobu podal menšinový akcionář, společnost KKCG Industry, podle níž Světlík s Filipčíkem peníze z Vítkovic účelově vyvedli.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud nyní konstatoval, že se Světlík s Filipčíkem ničeho nedopustili. Řekla to mluvčí Vítkovic Eva Kijonková, podle níž je rozhodnutí pravomocné. Ředitelka korporátní komunikace KKCG Dana Dvořáková řekla, že firma podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Společnost KKCG podala žalobu v roce 2012. Slévárny podle ní byly bezcenné a jediným účelem jejich koupě bylo vyvést ze společnosti Vítkovice a. s. téměř čtvrt miliardy korun. Světlík to od počátku odmítal, už dříve uvedl, že v době nákupu měla firma cenu, kterou za ni Vítkovice zaplatily.

„Nesmyslné výroky KKCG o ‚tunelování Vítkovic‘ vzaly za své. Odvolací soud zcela vyhověl argumentům Jana Světlíka (a spolu s ním obviněného Pavla Filipčíka) v tom, že vůbec nebyly brány v potaz například argumenty o investiční hodnotě společnosti Spojené slévárny a také argumenty o synergických efektech nákupu společnosti v rámci celé skupiny Vítkovice,“ uvedla Kijonková.

Kauza u soudu
První rozhodnutí v kauze vynesl Krajský soud v Ostravě v roce 2014. Rozhodl, že Světlík s Filipčíkem mají Vítkovicím vrátit 225 milionů korun, protože neprokázali, že jednali s péčí řádného hospodáře. Žalováni byli původně všichni členové představenstva Vítkovic, soud ale odsoudil jen Světlíka s Filipčíkem, kteří jednání o nákupu sléváren dokončovali.
Světlík s Filipčíkem se proti rozsudku odvolali. Vrchní soud v Olomouci po roce a půl rozhodnutí zrušil a vrátil případ Krajskému soudu v Ostravě k novému projednání. Krajský soud podle něj neposuzoval všechny okolnosti a nezabýval se věcí do detailů ve všech nutných souvislostech.
Loni v listopadu krajský soud stejně jako napoprvé uznal Světlíka s Filipčíkem vinnými a odsoudil je k tomu, aby firmě ze svých peněz zaplatili 225 milionů korun. Oba obžalovaní se znovu odvolali a vrchní soud nyní žalobu zamítl.
Zdroj: ČTK

KKCG podle ní vedla spor se Světlíkem a Filipčíkem za peníze Vítkovic, protože žalobu podávala jménem Vítkovic z titulu oprávnění menšinového akcionáře. „Sice jsme spor vyhráli, ale v očích bank i obchodních partnerů jsme pět let špiněni a škodí nám to zřetelně i finančně,“ komentoval dnešní rozsudek Světlík.

Dvořáková uvedla, že KKCG Industry s rozhodnutím odvolacího soudu, které podle ní bylo překvapující, nesouhlasí a podá proti němu dovolání.

„Soud dnes, po krátkém a velmi formálním vyslechnutí pana Světlíka, zcela otočil a zrušil již dvakrát vydané rozhodnutí ostravského krajského soudu. Světlík dnes soud ujistil o tom, že finanční prostředky z Vítkovic účelově svému osobnímu příteli a obchodnímu partnerovi nevyvedl,“ uvedla Dvořáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám