Hlavní obsah

Soud zakázal Skylinku šířit Novu na Slovensku a Markízu v ČR

Bratislavský okresní soud zakázal provozovateli satelitní televize Skylink, společnosti M7 Group, šíření kanálů TV Nova na Slovensku a TV Markíza v Česku. Informovala o tom v pondělí Markíza, která stejně jako Nova patří do skupiny CME.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Slovenský soud podle místních medií rozhodl formou předběžných opatření stejně jako dříve Městský soud v Praze, který v červenci zakázal šířit programy TV Nova na slovenském území a TV Markíza v ČR a již v červnu stejně rozhodl v případě programů FTV Prima na Slovensku.

Televizní vysílatelé podali návrhy na nařízení předběžného opatření poté, co satelitní služba Skylink v červnu vrátila do své nabídky za poplatek jejich kanály. Společnost M7 Group pak na začátku srpna oznámila, že pozastavila možnost aktivovat slovenské služby Skylinku u prodejců v ČR a naopak.

Problém s autorskými právy

Člen představenstva firmy M7 Group Jaromír Glisník se po červnovém opětovném zařazení programů do nabídky odkazoval na pravidlo volného pohybu zboží a služeb v rámci Evropské unie. Mluvčí Skylinku Marek Němec posléze uvedl, že se změnila pouze skutečnost, že zákazník namísto dvou přístupových dekódovacích karet potřeboval jen jednu. Nemusel tak dvakrát hradit registrační poplatek.

Vysílatelé ale oponovali, že M7 Group nelegálně distribuuje stanice mimo licencovaná území. Provozovatelé jsou v takovém případě vystaveni postihům ze strany globálních poskytovatelů autorských práv u zahraničních pořadů.

České televizní stanice byly u Slováků dlouhodobě oblíbené a jejich podíl na celkové sledovanosti se v minulosti pohyboval kolem 12 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám