Hlavní obsah

Soud v USA zakázal prodat část Jukosu, Moskva ho ignoruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON/MOSKVA

Soud v americkém městě Houston vyhověl v pátek žádosti vedení ropné firmy Jukos a zakázal prodej klíčové těžební jednotky Jukosu Juganskneftěgazu. Ruské úřady, které prodej plánují na neděli, už oznámily, že se rozhodnutím řídit nebudou a Juganskneftěgaz prodají.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Také ruský plynárenský gigant Gazprom už oznámil, že se o Jugansk bude v neděli v aukci ucházet. Mohl by mít ale problém, protože po rozhodnutí soudu daly od aukce ruce pryč banky, které chtěly pro Gazprom koupi Jugansku financovat. V jejich čele stojí Deutsche Bank. Banky oznámily, že počkají, až americký soud vydá další rozhodnutí.

Ústavy chtěly Gazpromu půjčit na nákup asi 10 miliard dolarů. Nyní tvrdí, že by riskovaly, že se v USA dostanou do právních sporů.

Soudkyně konkurzního soudu Letitia Clarková, která o bankrotu rozhodovala, tvrdí, že problémem není ani tak samotný prodej Juganskneftěgazu jako to, že o něj má eminentní zájem právě Gazprom. Nařízení se proto týká této firmy a také bank, které by nákup chtěly financovat. Clarková rozhodla, že prodej se má odložit o deset dnů.

Sporná platnost rozhodnutí

Americký úpadkový zákon má podle představitelů společnosti Jukos, kteří u něj ve středu podali návrh na ochranu před věřiteli, v tomto konkrétním případě celosvětovou právní platnost, protože Jukos má v Texasu několik podnikatelských aktivit. [celá zpráva]

"Účastníci mezinárodního obchodu, v Rusku, ve Spojených státech i všude jinde, potřebují mít vyhlídky na to, že jestliže investují do zahraničních podniků, mohou tak učinit beze strachu, že se jejich investice mohou stát předmětem konfiskačních akcí orgánů zahraniční vlády," uvedla Clarková.

Aukce bude

"Prodáváme Jugansk nařízením soudního exekutora a dosud jsme nedostali žádný příkaz ke zrušení aukce. Tudíž ji i nadále plánujeme," řekl mluvčí ruského Fondu federálního majteku. Úředníci tvrdí, že je nesmysl, aby se řídili rozhodnutím soudu v jiné zemi.

Divize Jugansk má být prodána, aby snížila daňové nedoplatky, které Jukosu vyměřily státní úřady. Vyšplhaly se už na 27 miliard dolarů. Vyvolávací cena Jugansku je 8,5 miliardy dolarů, podle odhadů je cena firmy asi třikrát vyšší.

Jukos se podle pozorovatelů stal obětí kampaně, kterou proti podniku vede Kreml, aby se pomstil bývalému řediteli Michailu Chodorkovskému za jeho politické ambice. Chodorkovskij je od loňského října ve vazbě a je souzen za daňové úniky a za podvod při privatizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Jukos zřejmě skončí v rukou Gazpromu

Rusko plánuje vytvořit z plynárenského gigantu Gazprom obří energetický holding. Firma totiž s největší pravděpodobností získá společně se dvěma menšími...

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud...

Výběr článků

Načítám