Hlavní obsah

Soud rozhodne o vydání zatykače na Koženého a Vostrého

ČTK, Ivana Cihlářová
PRAHA

Státní zástupce ve čtvrtek navrhl soudu, aby vydal mezinárodní zatykače na bývalého šéfa harvardských investičních fondů Viktora Koženého a bývalého předsedu představenstva Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

O jeho návrhu by měl rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 4, na jehož území měly harvardské fondy svoje sídlo.

"Je možné, že ten návrh máme v poště, ale do této chvíle o něm nevím," řekl Právu místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 4 Jaroslav Pytloun.

Jak dodal, o vydání či nevydání zatykače na oba muže bude soud rozhodovat v neveřejném jednání.

Kožený si stěžuje u Ústavního soudu

Kožený i Vostrý jsou v Česku od července stíháni jako uprchlí kvůli rozsáhlému podvodu ve výši 11,5 miliardy korun. Kožený žije na Bahamských ostrovech v karibské oblasti, Vostrý ve středoamerické Belize. Oba ale tvrdí, nemohou být stíháni jako uprchlí, když nikam neprchají a všichni vědí, kde žijí.

Se svými stížnostmi proti obviněním u Nejvyššího státního zastupitelství ale neuspěli a zahájení jejich stíhání je tak pravomocné.

Kožený, který svoje obvinění označuje za politickou persekuci, se proto v pondělí kvůli němu obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Dnes si podal i stížnost k českému Ústavnímu soudu.

Zatykač neplatí v Belize ani na Bahamách

I v případě vydání mezinárodního zatykače je ale šance, že se oba muži dostanou před české trestní orgány, velmi malá. Zatykač sice platí ve většině zemí světa, právě v Belize a na Bahamách ale nikoliv.

Na Koženého by ale mohla dosáhnout justice americká. Státní zástupce manhattanského soudního obvodu Robert Morgenthau jej totiž minulý týden obvinil ze zpronevěry 182 miliónů dolarů a mezi USA a Bahamami příslušná dohoda o vydávání osob k trestnímu stíhání existuje. Koženému ve Státech hrozí až 25 let vězení.

Policie zajistila miliardu korun

Podle názoru náměstka policejního prezidenta Jaroslava Macháněho ale není podstatné, jakým soudem bude Kožený odsouzen.

Jak Macháně nedávno řekl v rozhovoru pro BBC, důležité je, aby byl potrestán a hlavně aby byla poškozeným nahrazena způsobená škoda. V tom podle něj policie dosáhla určitých úspěchů, neboť se jí na zahraničních kontech podařilo zajistit už asi jednu miliardu korun.

Reklama

Související články

Kožený: Jsem velmi kvalifikovaný profesionál

Viktor Kožený, jehož vyšetřovatelé od pondělí stíhají jako uprchlého, se má podle svých slov na Bahamách dobře. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro rozhlasovou...

Výběr článků

Načítám