Hlavní obsah

Soud potvrdil podmíněný trest pro šéfa Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Šéf jihokorejské automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku (70) byl v úterý znovu odsouzen ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na pět let za zpronevěru podnikových financí a jejich využití ke korupci. Nové soudní rozhodnutí kopíruje rozsudek z loňského září, který nejvyšší soud v dubnu vrátil nižšímu soudu k přezkoumání.

Foto: Reuters

Šéf Hyundaie Čonk Mong-ku

Článek

"(Čong) zpronevěřil hodně peněz. Ty však byly použity převážně při řízení podniku, a ne pro osobní účely," řekl předseda soudu při vynesení rozsudku. Kromě podmíněného trestu odnětí svobody byl Čong odsouzen k 300 hodinám veřejně prospěšných prací.

Prokurátoři chtěli, aby soud Čonga potrestal šesti lety vězení nepodmíněně, zatímco Čong žádal o shovívavost. Úterní rozsudek ukončil obavy z potenciálního vzniku vakua ve vedení firmy. "Velice se nám ulevilo, že tento případ konečně skončil," uvedla společnost.

Automobilka Hyundai nyní staví montážní závod v České republice, kde by chtěla zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února příštího roku. Výstavba továrny v Nošovicích by měla přijít na zhruba 1,1 miliardy eur (27,5 miliardy Kč).

Hyundai je největším výrobcem automobilů v Jižní Koreji. Společně se svou dceřinou společnosti Kia Motors tvoří šestou největší automobilku na světě. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám