Hlavní obsah

Soud potvrdil návrh insolvenčního správce OKD, bance neuznal pohledávku 10 miliard

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Krajský soud v Ostravě ve středu v rámci přezkumného jednání k insolvenci těžební společnosti OKD potvrdil pohledávky věřitelů tak, jak je uznal či popřel insolvenční správce. Z 551 věřitelů, kteří v insolvenčním řízení přihlásili své pohledávky, se středečního jednání zúčastnily zhruba čtyři desítky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Insolvenční správce OKD Lee Louda

Článek

„Četla se už stanoviska, která byla zveřejněna v rejstříku, nicméně byla to pouhá stanoviska. Dnes byla zformálněna na přezkumném jednání,“ vysvětlila mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová.

Popřené pohledávky zabraly nejvíce času ze středečního přezkumného řízení. Těmi největšími jsou dvě pohledávky Citibank za více než 10 miliard korun, které insolvenční správce Lee Louda i dlužník popřeli.

Citibank zastupuje držitele dluhopisů, které v roce 2014 vydal majitel OKD, společnost New World Resources (NWR). OKD za ně ručila.

„Současné popření pohledávek Citibank vážným způsobem ohrožuje celé insolvenční řízení,“ řekl mimo jiné zástupce Citibank Robert Klenk.

Správce poškozuje věřitel, tvrdí zástupce banky

Klenk u soudu nařkl insolvenčního správce z toho, že popřením pohledávek Citibank záměrně poškozuje věřitele a snaží se vyřadit toho největšího z insolvenčního řízení. To však Louda odmítl. To, že popření pohledávek Citibank bylo v souladu se zákonem, řekli i zástupci OKD.

„Citibank se vyjádřila, my se k tomu budeme vyjadřovat písemně, takže patrně budeme pokračovat v rovině nějakého sporu,“ nastínil k pohledávkám Citibank insolvenční správce Louda.

O změnu a plné uznání pohledávek požádali například i zástupci Orlové a Doubravy na Karvinsku, insolvenční správce totiž jejich pohledávky uznal jen z menší části.

Největším věřitelem je AWT

I po středečním jednání je největším věřitelem skupina Advanced World Transport (AWT) s pohledávkami za více než 460 miliónů. Právě AWT by mohlo mít na čtvrteční schůzi věřitelů nejsilnější hlasovací právo.

Hlasovat by se mělo o novém věřitelském výboru, pokud nebudou věřitelé souhlasit se stávajícím tzv. předběžným věřitelským výborem. Bude se hlasovat o řešení budoucí situace v OKD, to znamená o konkurzu nebo reorganizaci. Věřitelé budou moci také odvolat stávajícího insolvenčního správce a zvolit nového.

Související téma:

Řízení v kauze OKD je pro soud zcela mimořádné. Kvůli velkému počtu věřitelů se jednání koná v největší soudní síni, soud zvýšil také počet členů justiční stráže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám