Hlavní obsah

Soud poskytl majiteli automobilky Saab ochranu před věřiteli

Majitel švédského výrobce automobilů Saab, čínská společnost National Electric Vehicle Sweden (NEVS), získala v pátek od švédského soudu ochranu před věřiteli. Získává tak prostor na dokončení jednání o svém financování se dvěma velkými automobilkami. Kvůli žádosti o ochranu, ale prozatím přišla o právo na používání značky Saab, informovala agentura Reuters.

Článek

Společnost NEVS předloni převzala většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab, včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem loňského prosince v Trollhättanu obnovila výrobu, letos v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musela přerušit.

Někteří dodavatelé se nyní prostřednictvím švédských úřadů snaží vymoci peníze, které jim firma dluží. Soudní ochrana před věřiteli by měla zabránit nucenému prodeji majetku, který by zkomplikoval rozhovory o financování.

Se kterými automobilkami NEVS o financování jedná, neupřesnila. Podle švédských médií jde o indickou společnost Mahindra a čínskou firmu Dongfeng.

Situaci v pátek zkomplikovala strojírenská společnost Saab AB, od které se automobilka Saab v minulosti oddělila. Firma totiž uvedla, že odebrala NEVS právo používat značku Saab. Tento krok údajně umožnila žádost společnosti NEVS o ochranu před věřiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám