Hlavní obsah

Soud omezil možnost mateřské firmy NWR rozhodovat o OKD

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě vyhověl ve čtvrtek managementu OKD a vydal předběžné opatření, kterým omezil rozhodovací pravomoci mateřské firmy New World Resources (NWR) vůči OKD. Černouhelná těžební společnost je v insolvenci, má vysoké dluhy a nemá je z čeho platit. Všechny kroky, které se budou týkat OKD, musí nyní schválit věřitelský výbor.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Z rozhodnutí soudu tak nemůže NWR jakkoliv nakládat s majetkem OKD nebo případně ovlivňovat věřitele.

„Hlavním důvodem bylo, aby vedení OKD v rámci probíhajícího insolvenčního řízení v maximální míře předešlo pochybnostem o podjatosti vedení těžařské firmy, zajistilo rovný přístup ke všem věřitelům a v neposlední řadě transparentnímu nakládání s majetkem OKD,“ vysvětlil žádost o předběžné opatření mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Vedení firmy podle jeho slov chce rovněž zajistit ochranu OKD před nepodloženými dohady o případných transakcích s majetkem OKD. „Na základě verdiktu soudu tak NWR už nebude mít možnost změnit postupy a rozhodnutí managementu OKD,“ sdělil Čelechovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Miliardář Tykač chce koupit OKD

Finančník Pavel Tykač nabídl, že koupí černouhelnou společnost OKD. Je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří odboráři a podnikatel René Holeček. OKD je...

Výběr článků

Načítám