Hlavní obsah

Solárníci vyrazili do boje, na Energetický regulační úřad podali trestní oznámení

– Praha

Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podaly správní žalobu a trestní oznámení na Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem je podle solárníků to, že úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani.

Článek

Uvedla to ředitelka fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Úřad se proti obvinění, že podklady pro rozhodování Ústavního soudu zmanipuloval, již dříve ohradil.

Solární daň 26 procent napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti. Musilová již dříve uvedla, že ERÚ poskytl soudu dva různé propočty, které byly „prokazatelně zmanipulované a chybné“.

Rozruch kolem fotovoltaických elektráren vyvolala počátkem února předsedkyně ERÚ Vitásková, když zveřejnila výsledky auditu o stanovování výkupních cen elektřiny ze solárních zdrojů.

Podle auditu stanovovali úředníci ERÚ v letech 2005 až 2011 tyto ceny špatně, a zřejmě tak způsobili škodu v řádu desítek miliard korun. ERÚ kvůli tomu podal podnět státnímu zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám