Hlavní obsah

Sobotka: stát přichází na daních o 50 mld. Kč ročně

PRAHA

Kvůli šedé ekonomice přichází stát na daních maximálně o 40 až 50 miliard korun ročně. Řekl to ministr financí Bohuslav Sobotka. Běžně uváděných 200 miliard je podle něj obrat šedé ekonomiky. I kdyby ji stát celou vymýtil, z těchto peněz by podle něj viděl jen čtvrtinu až pětinu, kterou by firmy odvedly na daních.

Foto: Vratislav Konečný

Uličku snadno přehlédnete, pokud před ní není zástup, minete ji bez povšimnutí.

Článek

Pokud vláda prosadí chystané zákony proti daňovým únikům, budou muset registrační pokladny zavést nejen prodejci u stánků a na tržištích, ale i restaurace a menší obchody. Sobotka je totiž chce mít všude, kde převažují tržby v hotovosti. Registrační pokladny by tak pořizovaly i všechny potraviny, drogerie a ostatní menší obchody nebo všechny restaurace a hospody.

Přiznávat by lidé měli každý majetek, který by měl hodnotu nad 0,9 až 1,5 miliónu korun. Na přesné hranici se koalice ještě neshodla, podle ministra se však bude pohybovat zhruba v této výši. Přiznávaly by se tak především nemovitosti, drahá auta nebo jachty. "Běžný člověk bude takové přiznání podávat jednou, dvakrát, třikrát za život," řekl Sobotka.

Kolkování lihovin

Kromě cigaret by se měly nově kolkovat i lihoviny. Toto opatření prý funguje v celé řadě zahraničních zemí. Sobotka se nebojí ani případného padělání kolků. "Takové případy se objevily i po zavedení kolků u cigaret a není to nic, co by nás mělo od zavedení systému odradit," dodal.

Vládou navrhované zákony mohou podle Sobotky v příštích třech letech vynést několik miliard korun. Ministr s těmito příjmy závazně nepočítá. "Použil bych je případně na snížení schodku nebo na prioritní výdaje vlády," dodal.

Návrhy těchto zákonů chce vláda předložit do Sněmovny do konce roku. Prvním čtením již naopak prošel jiný zákon omezující šedou ekonomiku, a to omezení plateb v hotovosti částkou půl miliónu korun. Lidé a podniky připravují stát o miliardy korun především tím, že zatajují příjmy, zaměstnávají pracovníky na černo a dělají daňové podvody.

Reklama

Související témata:

Související články

Válka s šedou ekonomikou vypukne v prosinci

Vláda chce zdanit alespoň část z minimálně 200 miliard korun, které každoročně kolují v šedé ekonomice České republiky. Proto připravuje řadu zákonů, které...

Výběr článků

Načítám