Hlavní obsah

Sobotka se v EU snaží dojednat nižší DPH pro bytové stavby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Ministr financí Bohuslav Sobotka se na setkání ministrů financí zemí EU snaží své resortní kolegy přesvědčit, aby Česká republika mohla i dál používat DPH na stavby určené na bydlení sníženou pětiprocentní sazbu. Výjimku má nyní do konce roku 2007.

Článek

Všechny země EU mají v tomto případě výjimky trvalé, deset nových členských států proto požaduje prodloužení výjimky až do roku 2015. Jinak by to prý bylo nespravedlivé.

Sobotka při schvalování zákona v roce 2004 počítal s tím, že do základní sazby se přeřadí velké množství služeb a produktů, které do té doby spadaly pod sníženou sazbu. Mnohé služby tam nakonec přešly, ovšem u mnoha byl zákon tak nedokonalý, že se nakonec buď vrátily zpět (to je třeba případ vstupenek do muzeí, galerií apod.) nebo se o tom jedná. Stále více to tak vypadá, že ve snížené sazbě zůstane i DPH na ubytování, ačkoliv původně se měla zvýšit od roku 2006.

Česká republika také porušuje pravidla EU, protože používá sníženou sazbu pro dětské pleny. Sobotka v tomto případě loni ustoupil tlaku veřejného mínění. V úterý ale budou evropští ministři jednají i o tom, aby dětské pleny byly ve snížené sazbě "oficiálně".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám