Hlavní obsah

Sobotka: příspěvek na stavební spoření jen do 3 tisíc ročně

Novinky, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka trvá na tom, že státní příspěvek ke stavebnímu spoření by se měl od příštího roku pro nové klienty snížit ze současných až 4500 korun za rok na maximální 3000 korun, tedy o třetinu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Vyplývá to z návrhu novely zákona o stavebním spoření, který v těchto dnech ministr Sobotka (ČSSD) předložil ostatním úřadům a stavebním spořitelnám k připomínkám. Státní podpora nyní činí až 25 procent z klientem uspořené částky v příslušném kalendářním roce, maximálně však z částky 18 000 korun.

Sobotka navrhuje podporu 15 procent z každoročně uspořené částky, maximálně však z částky 20 000 korun. Kromě toho by se prodloužila délka spoření z pěti na šest let a děti by měly nárok na příspěvek až od 15 let. Snížením státní podpory se výrazně sníží atraktivita stavebního spoření. Výnosnost by totiž ze současných 12 až 13 procent ročně klesla na zhruba 5 až 6 procent ročně.

Úspora až 60 miliard za 10 let

Ministerstvo financí chce ale navíc současně zrušit, byť jiným zákonem, i osvobození výnosů ze stavebního spoření od daně z příjmů. I přes to všechno by se však nadále jednalo - vzhledem k nízkým úrokům v bankách - o stále výhodné zhodnocení peněz pro mnoho lidí. "Cílem změn je přiblížit finanční výhodnost stavebního spoření současným podmínkám na finančním trhu, získat úspory pro státní rozpočet, avšak přitom neohrozit fungování úspěšného produktu," sdělil v úterý Právu náměstek ministra financí Jaroslav Šulc.

Co ministerstvo financí navrhuje
dosudnově
Výše st. příspěvku25 %*, max. 4500 Kč5 %*, max. 3000 Kč
Podporované maximum18 000 Kč ročně20 000 Kč ročně
Délka spořicího cyklu5 let6 let
Nárok dětí na příspěvekvšechnyod 15 let
* z uspořené částky v příslušném kalendářním roce

Podle jeho slov by stát ušetřil až 60 miliard v následujících deseti letech. Stavební spořitelny se zatím k návrhu ministerstva financí nechtějí vyjadřovat. V kuloárech ale přiznávají, že jim nejvíce vadí především nová výše státní podpory.

Podpora stejná pro všechny

Podpora stavebního spoření má být stejně vysoká pro všechny klienty. Tedy bez ohledu na to, jestli si vezmou úvěr či jenom výhodně spoří. "Přátelští klienti jsou pro stavební spoření nezbytně nutní. Tím, že spoří a sami úvěr nečerpají, vytvářejí potřebné zdroje pro úvěry ostatním účastníkům. Dvojí režim výplaty státní podpory, kdy jedněm klientům by stát přispěl méně než druhým, nebo dokonce vůbec nic, by ohrozilo podstatu stavebního spoření," soudí Jaroslav Šulc.

Podle jeho slov budou finance hledat v této klíčové otázce podporu i u ostatních ministerstev. Zcela odlišný názor však zatím v této věci zastává zejména ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU). "Omezení podpory je nutné, je však třeba odlišovat mezi tím, kdo peníze použije na bytovou výstavbu, a tím, kdo výhodně spoří," řekl nedávno ministr. Němec navrhuje lidem s úvěrem ponechat současný státní příspěvek až 4500 korun ročně a ostatním snížit na 3600 korun za rok.

Velkou otázkou ovšem je, jak se k návrhům postaví poslanci. Řada z nich, a to i z opozičního tábora, zastává názor, že by se na stavebním spoření nemělo nic měnit. "Stavební spoření je jedno z mála tržních a prospěšných státních programů," prohlásil nedávno například šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Sobotka ale změny ve státní podpoře stavebního spoření považuje za jeden z hlavních kamenů reformy veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám