Hlavní obsah

Sobotka navrhuje na povodně pět miliard korun

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl na nedělním zasedání vlády navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. Peníze budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu.

Článek

Pro posílení rozpočtu vláda podle Sobotky využije příjmy z privatizace a z dividend, v nejvyšší míře dividendy firmy ČEZ. Ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) v neděli řekl, že vládě navrhne, aby z dividend od společnosti ČEZ stát na povodně poskytl dvě miliardy korun. [celá zpráva]

Finanční prostředky může stát vzít z loňského rekordního zisku skupiny ČEZ, který meziročně vzrostl o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Stát v ČEZ ovládá zhruba 67 procent akcií.

ČEZ by podle ministerstva průmyslu mohl z loňského rekordního zisku vyplatit na dividendách devět až deset miliard korun, což by bylo proti původním plánům o zhruba dvě miliardy korun více.  

Loni ČEZ vyplatil na akcii za rok 2004 dividendu devět korun. Letos měla podle dřívějších odhadů na jeden cenný papír firmy ČEZ připadnout dividenda 12 korun. Pokud by nyní byla částka určená na dividendy zvýšena na deset miliard korun, vyplatil by ČEZ na každou z 592 miliónů svých akcií dividendu kolem 17 korun.

Vláda požádá o pomoc i EU

Na základě Sobotkova návrhu bude muset vláda jednat o změně zákona o státním rozpočtu. Sněmovna by návrh ministra financí měla projednat ve zrychleném čtení. Premiér Jiří Paroubek řekl, že kabinet požádá o finanční pomoc i Evropskou unii.

"Z pěti miliard korun bychom rádi plynule financovali obnovu poškozené infrastruktury," řekl Sobotka. Peníze půjdou na obnovu místní komunikace, kanalizace, na čističky odpadních vod a na obecní budovy. Pokud se ukáže, že prostředky nestačí, přijmou se podle Sobotky další opatření. Když se peníze nevyčerpají, budou použity na protipovodňová opatření letos nebo v dalším období.

Peníze poputují i zemědělcům a živnostníkům

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek vládě navrhne, aby se na obnovu bytového fondu poškozeného povodněmi vydaly další prostředky ve formě půjček či nevratných dotací.

Na tyto účely by měla jít miliarda korun ze Státního fondu rozvoje bydlení. Z těchto peněz by se hradily škody na bytovém fondu nad 71 500 korun. Vlastník nemovitosti by mohl získat příspěvek až 70 procent celkových nákladů. [celá zpráva]

Vláda schválila také pomoc farmářům, které zasáhla povodeň. Z Podpůrného garančního a lesnického fondu budou moci podnikatelé získat podporu ve formě proplácení části úroků z úvěru a garancí na poskytnutí úvěru. Bližší podmínky budou stanoveny v krátké době, řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Mládek chce vládě také navrhnout, jak kompenzovat škody zemědělského majetku. Po záplavách v roce 2002 šlo na zmírnění škod 1,4 miliardy korun, čímž se uhradily škody ze 40 procent. "Chtěli bychom dosáhnout minimálně této úrovně," dodal ministr.

Vláda již uvolnila 380 miliónů korun jako první peníze na náklady spojené s evakuacemi a ubytováním. [celá zpráva] Ministerstvo průmyslu také vytvořilo program, který bude pomáhat živnostníkům s odstraňováním povodňových škod. Ministerstvo je podle Urbana připraveno hradit až deset procent nákladů a také garantovat úvěry na šest let se zvýhodněnou sazbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám