Hlavní obsah

Sobotka chce omezit podnikání dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí chce omezit podnikání lidem, jejichž firmy dluží státu na daních nebo na clech. Dlužníci by nemohli několik let působit ve vedení jiných společností, řekl v rozhovoru pro ČTK ministr financí Bohuslav Sobotka. Podnikatele, kteří dlouhodobě dluží jiným firmám, stát omezovat nechce. Jejich potrestání podle něj přísluší soudům.

Foto: Leona Roháčková
Článek

"Pokud má firma dluhy vůči státu, tak ten by měl mít možnost na několik let omezit podnikání některých osob. To podle mě není v rozporu ani s ústavou ani s lidskými právy," podotkl Sobotka.

Cílem návrhu je zabránit existenci takzvaných bílých koní. To jsou podle Sobotky lidé používaní pro vytváření nových a nových společností. Takové firmy jsou však po zadlužení opuštěny a bílí koně přecházejí na další firmu.

Podle ministra vládní koalice nad návrhem stále diskutuje. Pokud jsou dluhy vázané na konkrétního člověka, zákaz podnikání v jiných firmách by se měl vztahovat na něj. Jinak by platil na osoby ve vedení zadlužených společností, které by po několik let nesměly působit ve statutárních orgánech jiných firem. Ještě letos by se měl konečný návrh dostat na jednání vlády. Pokud jej kabinet schválí, je ministerstvo připraveno tyto změny promítnout do zákonů v příštím roce.

Komora chce trestat všechny dlužníky

Sobotkův plán se nelíbí Hospodářské komoře (HK). Podle prezidenta HK Jaromíra Drábka by měl stát co nejpřísněji trestat všechny dlužící a krachující podnikatele. Potrestání pouze těch firem, které dluží státu, podle něj nebude mít efekt na zkvalitnění českého podnikatelského prostředí. Stát by musel nastavit co nejprůhlednější pravidla, aby zákon nemohl být zneužíván.

Drábek si nemyslí, že by omezení podnikání bylo porušením lidských práv nebo omezením lidských svobod. Zákaz činnosti přirovnal k odebrání řidičského průkazu po zavinění dopravní nehody. "Podnikatel také nese zodpovědnost a pokud je nedůvěryhodný, bylo by v pořádku, aby mu stát znemožnil v jeho činnosti pokračovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám