Hlavní obsah

Sobotka: Česká ekonomika potřebuje řízenou migrační politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bariérou současného výrazného růstu tuzemské ekonomiky by mohl být jak nedostatek kvalifikované pracovní síly, tak stav digitalizace země a její infrastruktury. Řekl to v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na výroční konferenci „Česko: Jak jsme na tom?”, kterou organizují Aspen Institute Prague a Forbes.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka, ekonom Martin Jahn, podnikatel Oldřich Bajer, předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka a předseda představenstva WIKOV Industry Martin Wichterle na konferenci o stavu české ekonomiky.

Článek

Česko potřebuje nutně udělat změny ve vzdělávání a je zároveň zřejmé, že bude třeba řízené aktivní migrační politiky, řekl premiér.

"Největší praktickou bariérou je nyní fungování vízového systému s Ukrajinou, který je v zásadě zahlcený. Do vlády brzy půjde projekt, který umožní zaměstnavatelům, jež hledají pracovní sílu na Ukrajině, nahlásit své požadavky a zprůchodnění systému," uvedl Sobotka.

V případě digitalizace je podle něj nejhorší situace ve státní správě. "Řada zemí nám utekla. Chybou bylo také zrušení ministerstva informatiky," dodal.

Česku hrozí, že pokud do konce příštího roku nepřijme národní plán rozvoje vysokorychlostních sítí, nedostane od EU žádnou dotaci na budování internetové infrastruktury.

V případě dopravní infrastruktury jde zejména o zlepšení dálničního a železničního spojení s okolními zeměmi, upozornil premiér.

Promarněná šance

Česká ekonomika rostla letos ve 2. čtvrtletí rychleji, než se odhadovalo. Meziročně se hrubý domácí produkt podle údajů Českého statistického úřadu zvýšil o 4,6 procenta a proti 1. čtvrtletí o 1,1 procenta. Meziroční růst české ekonomiky byl nejvyšší od konce roku 2007.

Pracovní skupina Aspen Institute připomněla, že ČR v posledních deseti letech vůbec nedoháněla Německo, Finsko či Nizozemsko, naopak Polsko, Slovensko a Estonsko tuzemskou ekonomiku dokonce předhonily. V mnoha směrech lze podle ní posledních deset let považovat za ztracenou dekádu s téměř nulovým růstem produktivity.

"Ztracená dekáda je silný výraz, ale promarnili jsme potenciál," podotkl bývalý vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, který nyní působí jako prezident Sdružení automobilového průmyslu ČR a člen Rady vlády pro výzkum a vývoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám