Hlavní obsah

Sobotka brzdí velkolepé plány ostatních ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový kabinet Stanislava Grosse chce být štědřejší než vláda Vladimíra Špidly. Návrh programového prohlášení, v němž počítá s mnohými sociálními kroky, ve středu předložil ekonomickým oborníkům. Ministr financí ale hned zareagoval tím, že na některé štědré návrhy stát nemá peníze a bude lepší je z prohlášení škrtnout. Týká se to asi osmi plánovaných bodů.

Foto: Vladimír Jelínek (archiv)

Digitální třímanuálové varhany Ahlborn Praeludium V pro Základní uměleckou školu v Dobrušce.

Článek

"Sobotka na dnešním jednání svým kolegům sdělil, že je nutné návrhy na další utrácení ve vládním programovém prohlášení omezit. Ministr věří, že vládní prohlášení ještě dozná změn. Na některých změnách se již ministři na dnešním jednání dohodli," řekl mluvčí resortu financí Marek Zeman.

Už teď z návrhu prohlášení vyplývá, že nový kabinet se chce chovat daleko štědřeji než vláda předchozí. Některé reformní kroky vlády Vladimíra Špidly by tak mohly vzít za své. Příkladem je omezení státní podpory stavebního spoření. Špidlova vláda ji omezila ze 4 500 koruna na 3 000 korun za rok. Nyní by se mohla se příspěvek zase zvyšoval.

Kabinet plánuje i to, že vrátí ubytovací služby zpět do snížené sazby pětiprocentní DPH. V květnu se spolu se stravováním přesunuly do základní sazby 19 procent a v důsledku toho mírně podražily.

Návrat k podpoře rodin

Kabinet sáhl i po starých plánech podporovat rodiny s dětmi.  Mladým lidem by rád nabízel novomanželské půjčky. Tento krok by vládu vyšel na několik miliard korun. Podle Škromacha by takové půjčky měly mít věkové omezení, případně to, že by je mohli lidé čerpat jen na jednu svatbu.

Koalice otevřela i dříve velmi diskutované téma plošných přídavků na děti. Minulá vláda je nakonec nezavedla s tím, že si je nemůže dovolit. Gross, potažmo ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, je ale znovu chtějí zavést. Je ale velmi pravděpodobné, že se to sociální demokracii ani tentokrát nepovede. 

Nájmy nezvyšovat

V některých svých plánech je kabinet velmi konkrétní. Chce vytvořit 100 tisíc nových pracovních míst a postavit 50 tisíc bytů se státní podporou.

Řadu podpor spojených s bydlením chce platit z fondu rozvoje bydlení, který není součástí státního rozpočtu. "Takto by kabinet mohl financovat například novomanželské půjčky na bydlení," řekl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Vláda by tak mohla vydat více miliard, aniž by zvýšila schodek rozpočtu. Přísnější vyplácení sociálních dávek by zase podle Jahna mělo umožnit v příštím roce zvýšení životního minima a tím i některých dávek.

Podle Jahna je možné, že fond bydlení získá peníze i z nových privatizací, ty by však měly být určeny především na financování fondu dopravní infrastruktury. Privatizovat by se měly Severočeské doly a Český Telecom. Za něj chce vláda získat asi 50 miliard korun. Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek uvedl, že by stát chtěl prodat i 16 procent společnosti ČEZ. Slibuje si za to 20 miliard korun.

Anketa

Souhlasíte s návrhy v programovém prohlášení vlády?
Ano, pokud na ně najde v rozpočtu peníze
25,3 %
Ano, i na úkor dalších dluhů
9,7 %
Ne, stát si to nemůže dovolit
14,2 %
Ne, podobné kroky se mi nelíbí
50,8 %
Celkem hlasovalo 1004 čtenářů.

Co také je v chystaném programovém prohlášení

:: novomanželské půjčky

:: plošné přídavky na děti

:: postavit 50 000 bytů

:: zřídit 100 000 pracovních míst

:: zjednodušit podnikání

:: zvýšit státní podporu stavebního spoření

:: vrátit ubytovací služby do snížené sazby DPH

Reklama

Související články

Gross uvádí do úřadu nové ministry

Čtyři nové ministry hodlá ve čtvrtek uvést do úřadu premiér Stanislav Gross. Jako první vyrazil s předsedou US-DEU a bývalým ministrem místního rozvoje Pavlem...

Gross slibuje nižší schodek rozpočtu

Fakticky nižší, než se uvádí, a to přibližně o 11 miliard korun, bude schodek státního rozpočtu na příští rok. Řekl to v neděli Právu premiér Stanislav Gross...

Výběr článků

Načítám