Hlavní obsah

Snížení ratingu nám poškodí ekonomiku, obávají se Francouzi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Většina Francouzů se obává, že pokud jejich země přijde o nejvyšší rating AAA, negativně se tento fakt projeví na francouzské ekonomice. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ifop, jehož výsledky zveřejnil list Sud-Ouest Dimanche.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU v Bruselu

Článek

Dvě třetiny respondentů uvedly, že snížený rating by mohl mít vážné, případně velmi vážné důsledky pro francouzskou ekonomiku. V tom případě by totiž vzrostly náklady v souvislosti s půjčováním na mezinárodních trzích.

Příliš na tom všem nezměnilo ani prohlášení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který sice minulý týden připustil snížení ratingu, ovšem jedním dechem dodal, že problémy se určitě překonají.

Chyba v komunikaci

Počátkem prosince mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s pohrozila snížením ratingu 15 zemím eurozóny, pokud její vrcholní činitelé urychleně nepředstaví účinné řešení na dluhovou krizi. Další agentura Fitch sice potvrdila minulý týden Francii nejvyšší rating, ale svůj další výhled změnila ze stabilního na negativní. To znamená, že rating by mohla změnit v průběhu dvou let.

Bývalá ministryně obrany a zahraničních věcí Michele Alliot-Marie uvedla v rozhovoru pro rádio Europe 1, že francouzská vláda udělala „chybu v komunikaci", když trvala na udržení nejvyššího ratingu. „Před třemi měsíci Francouzi nevěděli, co to je nejvyšší rating AAA,“ nechala se slyšet. „Nejsem odborník na komunikaci, ale mně se to jeví jako chyba v komunikaci,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám