Hlavní obsah

Sněmovna schválila Zákoník práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu schválila Zákoník práce (ZP). Nový pracovní kodex prosazovali sociální demokraté a komunisté. Normu však musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Účinnost by měla nová norma nabýt 1. ledna 2007, nahradí současnou právní úpravu ZP, který schválili komunističtí zákonodárci v roce 1965.

Článek

ZP zavádí například takzvaná konta pracovní doby. Firmy by tak mohly využívat své pracovníky tehdy, kdy by pro ně měly práci. V době s menším počtem zakázek by lidé měli pracovní dobu kratší. Celkový odpracovaný čas by se sčítal v kontech pracovní doby, nepřesáhl by ale dosud obvyklé množství.

Spory vyvolávaly hlavně pravomoci odborů. Podle nové normy by měly kontrolovat bezpečnost práce a při jejím ohrožení by mohly rozhodnout o zastavení výroby. Podle některých podnikatelů tak odboráři chtějí ovlivňovat hospodářskou politiku firem. Škromach uvedl, že zákoník pravomoci odborů nezvyšuje. "Nikdo to nikdy neprokázal," zdůraznil. Odpůrci kodexu již dříve upozorňovali na to, že by "odborářské" paragrafy mohly být neústavní.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor za ČSSD Milan Štěch považuje nový kodex za významnou změnu k lepšímu. "Zákoník práce bude moderní, funkční normou, která bude potřebně chránit zaměstnance," řekl novinářům předák. Odmítl výtky, že by zákoník zvýhodňoval odboráře před ostatními pracovníky. "Bohužel práva odborů zůstala na stejné úrovni, já bych si uměl představil, že by byla větší," konstatoval.

Podle Škromacha je nový zákoník práce liberálnější

"Nový Zákoník práce upravuje liberálním způsobem pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli," řekl už dříve Škromach. Zásadní změnou oproti platnému zákoníku, jenž byl schválen již v roce 1965, je podle Škromacha přijetí zásady "co není zakázáno, je dovoleno". Nyní platí v pracovním právu princip "co není dovoleno, je zakázáno".

"V novém zákoníku bude zachováno postavení odborů, ale nebude navýšeno," tvrdil Škromach. Vyvracel tím obavy zaměstnavatelů, opoziční ODS a částečně i menších koaličních stran z nárustu pravomocí odborářů.

Ministr trval na tom, že nový zákoník je liberálnější než současná norma, podle něj "umožní lepší pohyb na pracovním trhu". Škromach kritizoval zaměstnavatele, kteří podle něj byli dlouhodobě pasivní při diskusi o zákoníku, avšak v poslední době dali najevo své výhrady k jeho podobě.

Ministr dále podotknul, že zákoník by měl chránit práva zaměstnanců, kteří jsou podle něj "oproti zaměstnavatelům existenčně i ekonomicky závislejšími".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám