Hlavní obsah

Sněmovna schválila odložení změn v nemocenské

PRAHA

Sněmovna ve středu velkou většinou hlasů schválila postupné změny v systému nemocenské. Státní rozpočet tak příští rok ušetří osm miliard. ODS, kterou podpořili lidovci a zelení, se ale nepodařilo prosadit, aby byl nový model nemocenské o rok úplně odložen. Novelu nyní posoudí Senát, kde má ODS většinu.

Článek

Znění, které ve středu přijala Sněmovna, by znamenalo, že dávky v nemoci by od příštího roku měli pracovníkům v prvních dvou týdnech nemoci vyplácet zaměstnavatelé. Stát by jim pak ale peníze vrátil. Odvody firem by přitom zatím zůstaly stejné jako nyní, snižovaly by se postupně až v dalších letech.

Občanští demokraté tvrdí, že odklad nového systému by rovněž znamenal miliardové úspory a zároveň by umožnil připravit jinou a lepší normu, a také by tak nezatížil podnikatele. ČSSD a komunisté se ale postavili proti odkladu, a návrh tak vzhledem k vyrovnanému poměru sil neuspěl.

V roce 2009 už stát nebude firmám vracet nic

Nový zákon o nemocenské schválil parlament ještě před červnovými volbami. Podle něj mají firmy od ledna 2007 začít nemocným pracovníkům platit nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci. Odvody jim ale mají klesnout z nynějších 3,3 procenta na 1,4 procenta. Na tomto systému by však státní rozpočet tratil.

Bývalá vláda premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) proto přišla již po volbách s novelou, která spuštění nového modelu rozkládá do několika let. Podle ní by se odvody zaměstnavatelů snižovaly postupně. V příštím roce by zůstaly stejné, stát by ale vyplacenou nemocenskou firmám vrátil. V roce 2008 by odvody klesly na 2,3 procenta a stát by zaměstnavatelův vracel polovinu výdajů na výplatu nemocenské. V roce 2009 by sazba činila 1,4 procenta a firmám už by stát nevracel nic.

Ke snížení schodku státního rozpočtu má také přispět odložení služebního zákona, které také Sněmovna ve středu schválila. [celá zpráva] Sněmovna má také schvalovat zvýšení daně na cigarety. [celá zpráva]

Schodek státního rozpočtu na příští rok má být 91,3 mld. Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Živnostníci nedostanou za 14 dnů nemoci nic

Živnostníci, kteří od ledna příštího roku onemocní a lékař jim vystaví neschopenku, nedostanou v prvních 14 dnech marodění z nemocenské žádné peníze....

Výběr článků

Načítám