Hlavní obsah

Sněmovna podpořila omezení šikanózních insolvenčních návrhů

Omezit šikanózní insolvenční návrhy a sporné praktiky oddlužovacích firem má vládní předloha, kterou v pátek podpořila v úvodním kole Sněmovna. K cílům novely insolvenčního zákona patří také zprůhlednění insolvenčních řízení a zpřísnění podmínek pro poskytování poradenství v oddlužení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Norma, kterou chce kabinet podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) bojovat proti insolvenčním mafiím, míří k posouzení do ústavně-právního a do sociálního výboru.

Ministerstvo chce předlohou více chránit adresáty šikanózních insolvenčních návrhů, tedy těch, jejichž cílem bývá vyřadit konkurenčního podnikatele z boje a poškodit jeho pověst. Takové návrhy se podávají například kvůli sporným pohledávkám či minimálním dluhům, o nichž firma například vůbec neví a je schopna je ihned uhradit.

Soud by napříště mohl rozhodnout, že podezřelé návrhy v první fázi řízení vůbec nezveřejní v insolvenčním rejstříku. Soudci budou mít týden na jejich posouzení.

"Celkově jsem přesvědčen o tom, že zákon potřebujeme," řekl Pelikán. Nedělá si ale, jak řekl, iluze o tom, že si insolvenční mafie nenajdou jiné cesty. Předlohu s dílčími výhradami podpořili vedle koaličních i opoziční poslanci. Pelikán připustil její úpravy ve výborech.

Zpravodaj Jan Chvojka (ČSSD) soudí, že novela politické střety nezpůsobí.

Limit u poplatků za oddlužení

Novela upravuje také ceny poskytovatelů služeb spojených s oddlužením. Za návrh na povolení oddlužení nebo insolvenční návrh si budou moci firmy účtovat nejvýše 4000 korun bez daně z přidané hodnoty, v případě společného oddlužení manželů maximálně 6000 korun bez DPH.

"Společnosti, které to zneužívají, si řeknou v krajní variantě i o 50 tisíc korun," uvedl Chvojka.

Novela také stanoví, že insolvenční návrhy za klienty budou moci vyhotovovat pouze advokáti, notáři, insolvenční správci nebo subjekty s akreditací ministerstva spravedlnosti. Poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) upozornil na to, že by předloha prakticky znemožnila sepisovat tyto návrhy za klienty sociálním poradnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám