Hlavní obsah

Snažíte se šetřit elektřinou? S novými tarify to bude k ničemu

Právo, Novinky, Tomáš Volf

Zhasínáte doma zbytečně rozsvícená světla? Kupujete nejúspornější elektrické spotřebiče třídy A+++? Vedete své děti k tomu, že plýtvání energiemi je jak neekonomické, tak neekologické? Na to všechno teď zapomeňte, říkají kritici chystané změny výpočtu plateb za elektřinu, která by měla podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) platit od příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Článek

Nejdůležitější roli při výpočtu ceny elektřiny má od nynějška hrát hlavní jistič, což je věc, o které řada lidí ani neví, že ji má. A ozývají se námitky, že nové tarify přinesou zdražení těm, kteří mají nízkou spotřebu, nebo si vyrábějí elektřinu sami. Naopak ušetří ti s vysokou spotřebou. Vyplývá to z propočtů podle kalkulačky ERÚ.

„To už se vůbec nebude platit za elektřinu podle spotřeby?” ptají se někteří čtenáři kvůli chystané „energetické revoluci”. Úplně stoprocentně to tak není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Změní se část regulovaná státem

Svému dodavateli budou lidé stejně jako dosud platit podle množství odebrané elektřiny. Změna se ale chystá u výpočtu zhruba poloviny celkové ceny na faktuře, kterou reguluje stát. Ta se týká plateb za přenos a provoz sítí. I tato složka se dosud odvíjela hlavně od spotřeby, nově by měl výrazně větší roli hrát hlavní jistič.

Zákazník se silnějším jističem by tedy měl platit víc za to, že má možnost kdykoli zapnout spotřebiče na maximální rezervovaný výkon, i když jej třeba využívá jen příležitostně.

„Současné tarify, které byly navrženy a zpracovány už před 20 lety, již energetikům nevyhovují,” tvrdí šéfka ERÚ Alena Vitásková. Zdůrazňuje přitom, že za posledních deset let například vyrostlo v Česku přes 30 tisíc nových zdrojů energie. Nový systém označuje úřad za spravedlivější, podobný názor mají i distributoři.

Třeba dům, který si vyrábí sám elektřinu ze solárních panelů, platí díky nižší spotřebě i méně na údržbu sítí, které má ale celý rok k dispozici a využívá je, když zrovna nesvítí slunce. Z pohledu distribučních firem je to „černý pasažér”.

Jak se změní roční účet za elektřinu (modelové příklady)
STS*NTS*rozdíl
chalupář se silným jističem (3x25A, d61D, roční spotřeba VT* 600, NT* 400)5 8548 827+2 973
chalupář s běžným jističem (1x25A, d61D, VT 600, NT 400)5 5495 662+113
byt s nízkou spotřebou (1x25A, D02d, 1200 kW)6 3176 599+282
byt s nízkou spotřebou, elektrický sporák (3x25A, D02d, 1200 kWh)7 08610 918+3 832
byt s vyšší spotřebou (ohřívá vodu) (3x25A, D25d, VT 3000, NT 200018 67216 844-1 828
dům s vysokou spotřebou (ohřívá vodu, topí) (3x25A, D45d, VT1000, NT180046 05044 840-1 210
STS - starý tarifní systém, NTS - nový tarifní systém. VT - vysoký tarif, NT - nízký tarif, roční spotřeba v kWh. Částka uvádí celkovou změnu na faktuře včetně platby za spotřebu silové elektřiny včetně DPH. Výpočet: Kalkulátor ERÚ

Jak by chystané tarify změnily účty za elektřinu, si mohou lidé podle faktury spočítat na kalkulačce ERÚ.

Z modelových příkladů vyplývá, že dramatické zdražení pocítí lidé s malou spotřebou ale silnějším jističem. Třeba ten, kdo na chatě řeže dříví na cirkulárce a pak jím topí, by najednou platil místo šesti tisíc za rok devět tisíc.

Aby platil jen o stovku víc než dosud, musel by si snížit jistič a používat třeba naftový generátor nebo méně pohodlnou pilu na benzín.

Hrozí energetická chudoba

Jen o několik stovek víc si připlatí byt s nízkou spotřebou, kde elektřinou jen svítí a nepoužívají elektrické spotřebiče náročné na příkon.

Pokud máte silnější jistič, například proto, že v domě není přivedený plyn a potřebujete elektrický sporák, můžete šetřit, jak chcete, ale zaplatíte navíc téměř čtyři tisíce.

Naopak rodina v bytě, kde ohřívá vodu bojlerem, díky vyšší spotřebě elektřiny v novém systému tarifů ušetří skoro dva tisíce. Mírné úspory dosáhne i dům, kde se elektřinou topí.

Foto: PRE

Důležitý je hlavní jistič před elektroměrem (v řadě dole). Pojistky v bytě jen hlídají jednotlivé okruhy.

Nízkou spotřebu mají například jednočlenné domácnosti důchodců, matky samoživitelky a další sociálně ohrožené skupiny. Pokud je nová tarifní struktura zatíží vyššími platbami za elektřinu, mohou spadnout do takzvané energetické chudoby.

ERÚ si to podle Vitáskové uvědomuje a tarify konzultuje i například s ministerstvem sociálních věcí. Šéfka úřadu ujišťuje, že tarify ještě nejsou definitivní a na webu vyzývá zákazníky, aby posílali své připomínky.

„Budou-li zásadní výhrady k tarifům s nejnižší spotřebou, což očekávám, budeme je upravovat,” řekla Právu Vitásková. Na konzultace si dává čas do poloviny roku.

Klesá motivace šetřit

Nový systém kritizují ekologové i lidé diskutující na sociálních sítích. Podle nich jde přesně naopak proti dosavadnímu trendu, kdy stát i EU lidi motivovaly šetřit elektřinou.

„Právě u domácností s nízkou spotřebou nebo těch, které šetří pomocí vlastní výroby sluneční elektřiny, má nová tarifní struktura nejvíc negativní dopady. V podstatě to připomíná legendární hlášku 'nechci slevu zadarmo'. Šetříte? Zaplatíte víc,” řekl Novinkám Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Říkají nám, že máme šetřit elektřinou, dávat si LEDky místo žárovek, z Bruselu nám nařizují slabší vysavače a najednou je všechno jinak?” podivuje se jeden z diskutujících na internetu.

„Je to absurdní, jako kdyby telekomunikačním firmám měli připlácet ti, kteří málo volají,” píše další.

Výměna jističe? Drahý špás, který se může vymstít

Vyměnit jističe může jen elektrikář distribuční firmy. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce výměna stojí kolem dvou tisíc a dá se stihnout do týdne. Pro posílení jističů ale musí některé domácnosti i vyměnit dráty ve zdech, snížení je jednodušší.

„Obecně si však snížením jističe snižuji možnosti lépe vybavit domácnosti elektrospotřebiči, tak pokud dodnes nemám nějak extrémně vysoký jistič, snížení například jen o hodnotu z 1x 25A na 1x20A bych důkladně zvážil, abych si nezadělal na problém v budoucnu,” řekl Novinkám Holubec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Silnější jističe potřebují například stále rozšířenější varné desky. Při slabších jističích hrozí, že při praní si neuvaříte kávu v rychlovarné konvici a podobně.

Spravedlivější systém?

Distributoři nové tarify spíše podporují. „Jde o spravedlivé rozdělení finančních nákladů na distribuci podle toho, kolik skutečné místo opravdu elektřiny vyžaduje. Dnes máme nemálo případů, kdy nově připojovaná místa vyžadují pro jistotu vysokou kapacitu připojení, a ve skutečnosti spotřeba elektřiny je výrazně menší. Náklady na takové připojení s vysokou kapacitou dnes nesou i zákazníci, kteří ji nepotřebují – takto je to naprosto spravedlivě nastaveno podle každého odběrného místa,” tvrdí Holubec.

„Fakt, že stát bude nutit lidi, aby se zbavili vyšších tříd jističů, vypadá na první pohled logicky. Sníží se tak potřeba vyššího rezervovaného výkonu. Na druhou stranu pokud jde právě o lokality chat, kde chalupář použije cirkulárku jednou za rok, vypadá to trochu na zástupný problém,” polemizuje ale Sedlák.

„Potíž u domácností může být v tom, že jim elektrikář prostě nedoporučí změnu na nižší jističe, protože by jedna fáze nemusela bez výpadků ustát spotřebu v domě. Dalším možným problémem je, že pokud si dnes domácnosti ve svých rodinných domcích sníží velikost jističů, může jim to výhledově blokovat přechod na elektromobilitu,” dodává.

Anketa

Jaký máte názor na chystanou změnu tarifů regulované ceny elektřiny?
Souhlasím, je to spravedlivější
2,5 %
Je to spravedlivější, ale dopady jsou příliš dramatické
0,8 %
Je to nesmysl, který nikomu nepomůže
96,7 %
Celkem hlasovalo 33446 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám