Hlavní obsah

Snažíte se dostat naše potraviny z českého trhu, reaguje Polsko na kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle polského velvyslanectví v Praze stojí za kritikou polských potravin v Česku snaha vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků. Protipolské kampaně, která trvá už skoro rok, se aktivně účastní politici a státní úřady včetně dozorových orgánů, uvedlo.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné trubičky Stilla Dolce původem z Polska

Článek

V pondělním vyjádření pro média velvyslanectví zdůraznilo, že polské kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Masivní kritika kvality polských potravin, které ve skutečnosti nepředstavují větší ohrožení pro zdraví spotřebitelů než české nebo z ostatních zemí dovezené výrobky, prý poškozuje dobré sousedské vztahy zemí.

Ambasáda připomněla, že zemědělská výroba v ČR dramaticky klesá, roste dovoz a spolu s ním také záporná obchodní bilance. Více než polovina všech potravin se nyní do Česka dováží z Německa a z Polska, uvedli diplomaté s tím, že od roku 2000 se německý podíl na dovozu zvětšil asi o 50 procent, polský pak o 200 procent.

„Uvedené statistické údaje jasně ukazují skutečné příčiny nynější situace. Polské potraviny jsou na českém trhu čím dál konkurenceschopnější a ohrožují zájmy místních výrobců,“ napsali diplomaté. Podle nich čeští výrobci a jejich sdružení otevřeně přiznávají, že nejsou schopni konkurovat polským výrobcům, a pouštějí se do neférového boje.

Velvyslanectví dnes připomnělo, že ve Velké Británii ani v Německu, kam směřuje celkem šestkrát více polských potravin než do ČR, není jejich kvalita zpochybňována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám