Hlavní obsah

Smlouva podepsána, Telecom patří Telefónice

PRAHA

Zástupci španělské telekomunikační společnosti Telefónica a českého státu podepsali v úterý v poledne dohodu o prodeji většinového podílu v Českém Telecomu španělské firmě. ČR za 51,1procentní podíl dostane 82,6 miliardy korun. Desetinu sumy by Telefónica měla zaplatit do čtyř dnů.

Článek

Zbytek pak poté, co transakci schválí Evropská komise a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Převod Telecomu a jeho dceřiné společnosti Eurotelu pod Telefóniku by mohl být hotový na podzim.

Za Teklefóniku smlouvu podepsal generální ředitel firmy César Alierta a za ČR předseda vlády Stanislav Gross. "Jedná se o promyšlenou akvizici operátora, který nabízí pevné i mobilní telekomunikační služby, má na svém trhu vůdčí postavení a již od samého počátku vykazuje pro akcionáře Telefóniky atraktivní finanční návratnost," sdělila ve zprávě Telefónica.

Podpis šest dní po schválení

Fond národního majetku, který byl vlastníkem akcií Telecomu, s podpisem smlouvy vzhledem k politické situaci v Česku spěchal. Stávající vláda by za několik dní už nemusela existovat a než by vznikla nová, prodej by se výrazně odložil. Takto může převádění začít bez ohledu na politické spory.

Stát se ve smlouvě zavázal, že po dobu, kdy ještě bude vlastníkem akcií, nebude ve firmě podnikat žádné významné kroky. Nebude například navrhovat, ani hlasovat pro výplatu dividend.

Překvapivý vítěz

Vláda prodej telekomunikační společnosti schválila minulou středu. Komise španělskou společnost jako vítěze doporučila 30. března a rozhodně nebyla favoritem soutěže.

Kromě ní se o Telecom ucházel švýcarský Swisscom, který podíl v Telecomu už jednou vlastnil a nyní nabídl 79,2 miliardy korun, a belgický Belgacom (nabídl 67,5 miliardy korun) a také investiční konsorcium Blackstone/CVC/Providence s France Telécomem. Jeho nabídku komise ani neotevřela, protože konsorcuim mělo nepřijatelné podmínky. Telefónica nakonec všechny překvapila výší své nabídky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Nejvyšší nabídku za Telecom podala Telefónica

Většinový podíl v Českém Telecomu získá pravděpodobně španělská Telefónica. Ve druhém kole nabídla za 51procentní podíl nejvyšší částku ze všech uchazečů, 82...

Vláda prodala Telecom španělské Telefónice

Vláda ve středu rozhodla, že Český Telecom získá španělská společnost Telefónica za 82,6 miliardy korun. Informaci potvrdili ministr pro místní rozvoj Jiří...

Výběr článků

Načítám