Hlavní obsah

Šmejdi vyfasovali pokuty za 27 miliónů

Provozovatelé předváděcích akcí dostali loni od České obchodní inspekce (ČOI) za klamavé obchodní praktiky 181 pokut v celkové výši 27 miliónů korun. Je to zhruba o čtvrtinu víc než o rok dříve. Nejvyšší sankce dosáhly částky 1,5 miliónu korun, uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Oběťmi předváděcích akcí jsou často senioři

Článek

Inspekce uložila společnosti Aqua Activity 18 pokut v celkové výši 3,6 miliónu. Sankce byly od 20 tisíc do 1,5 miliónu korun. Nejvyšší pokuta byla za agresivní obchodní praktiky.

"(Na předváděcí akci) vytvořili dojem pro spotřebitele, že pokud neuzavřou smlouvu, tak nemohou odejít domů. Tedy opravdu agresivní obchodní praktika, proto tam byla sankce 1,5 miliónu korun," uvedl mluvčí ČOI.

Sedm pokut v celkové výši 2,4 miliónu korun dostala firma Home Tech.

Nejvíce pokut dostala Spokojená domácnost

"Především proto, že se jedná o stejné porušení u stejného subjektu, který se dříve jmenoval Beck Czech. Tím zásadním problémem je, že nám akce nenahlašují řádně podle zákona," dodal Fröhlich. Na jejich pozvánkách chyběl například název provozovatele předváděcí akce.

Firma klame spotřebitele tak, že je láká na "ochutnávky" zdarma, nakonec se ale ukáže, že je to klasická předváděcí akce. ČOI se také opakovaně podařilo prokázat, že při odstoupení od kupní smlouvy si firma účtovala poplatek 3000 korun.

Nejvíce pokut vyfasovala společnost Spokojená domácnost a to 19. Celková výše sankcí dosáhla v jejím případě za loňský rok částky 2,1 miliónu korun.

Reklama

Související články

Inspekce zabavila padělky za 22 miliónů korun

Česká obchodní inspekce (ČOI) v loňském třetím čtvrtletí zabavila při kontrolách prodejen padělky za více než 22 miliónů korun. Celkem v daném období...

Výběr článků

Načítám