Hlavní obsah

Slovensko zakázalo vývoz vody ústavním zákonem

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Součástí slovenské ústavy se stane zákaz vývozu pitné a minerální vody do zahraničí v cisternách a potrubím. Zákaz se nevztahuje na vývoz vody balené v lahvích, výjimka bude rovněž platit v případě humanitární pomoci a nouzových situací.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro novelu ústavy v úterý hlasovalo kromě poslanců vládní strany Směr-sociální demokracie také 19 opozičních poslanců. Novela vstoupí v platnost začátkem prosince. Zákaz se nevztahuje na osobní spotřebu, zakazuje však vývoz vody v cisternách a pomocí potrubí.

Ministr životního prostředí Peter Žiga zdůraznil, že Slovensko tímto krokem dalo vodě strategický význam. „Voda je pro nás strategická surovina,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovensko má velké zásoby vody

Podle premiéra Roberta Fica má Slovensko značné zásoby podzemní vody, ale už se vyskytly pokusy vyvážet vodu potrubím do Polska a do Maďarska.

„Okamžitě jsme museli přistoupit ke striktním opatřením. Pitná voda se považuje za jeden z největších celosvětových problémů budoucnosti lidstva. Navzdory tomu, že Slovensko má díky přírodním podmínkám v současnosti dostatek zdrojů a zásob podzemní vody, to neznamená, že tyto zdroje nejsou nevyčerpatelné a nezranitelné,“ uvedl Fico.

Největší zásoby vody jsou na jižním Slovensku pod tzv. Žitným ostrovem.

Fico potvrdil, že Slovensko se v této otázce obrátilo k Evropské komisi. „Komise konstatovala, že je v plné kompetenci členských zemí, jakým způsobem přistoupí k vodě, ale za podmínek nediskriminace třetích stran a v souladu s pravidly vnitřního trhu. Evropská komise v této souvislosti konstatovala, že v současnosti nevnímá žádné zásadní rozpory s právem Evropské unie,“ dodal Fico.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico: Ukrajina by své problémy měla řešit sama

Případnému zrušení sankcí Evropské unie vůči Rusku musí podle německé kancléřky Angely Merkelové předcházet plnění mírového plánu z Minsku. Uvedla to v pondělí...

Výběr článků

Načítám