Hlavní obsah

Slovensko se ekonomicky přibližuje České republice, brzy ji předstihne

Právo, ivi
Bratislava

Téměř 25 let od rozdělení Československa se Slovensko ekonomiky výrazně přiblížilo České republice. V roce 2020 by pak měl výkon slovenské ekonomiky v přepočtu na obyvatele předstihnout tu českou, napsal deník Pravda.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

„V obou zemích se zmírnily platové rozdíly, vyrovnává se síla ekonomik a euroskeptická politika v Česku na rozdíl od Slovenska dává západním sousedům horší perspektivu,“ napsal slovenský deník Pravda.

List připomíná, že ještě v roce 1995 dosahoval v Česku hrubý domácí produkt na obyvatele podle parity kupní síly 76 procent průměru Evropské unie, když na Slovensku to bylo jen 48 procent.

„Aktuálně se vzájemný poměr zmenšil na 89 procent versus 77 procent ve prospěch Česka,“ píše Pravda s tím, že samotný výkon slovenské ekonomiky na obyvatele by měl předstihnout úroveň v Česku pravděpodobně už v roce 2020.

„Slovenská ekonomika bude i v nejbližších dnech růst rychleji než česká. Nahoru ji potáhnou hlavně investice spojené s přicházející automobilkou Jaguar Land Rover. Na druhé straně naši západní sousedé mají výrazně nižší nezaměstnanost,“ řekl ekonom prognostického ústavu Slovenské akademie věd Vladimír Baláž.

Pro srovnání
Nezaměstnanost v SR 7,3 %, v ČR 2,9 %
Průměrná hrubá mzda v SR v přepočtu 26 000 Kč, v ČR 27 589 Kč

Aktuální prognóza Evropské komise předpovídá letos Česku růst HDP o 4,3 procenta zatímco Slovensku o 3,3 procenta. V dalších dvou letech ale Brusel odhaduje růst slovenské ekonomiky o 3,8 a 4 procenta, zatímco česká má růst v letech 2018 a 2019 pomalejším tempem 3 a 2,9 procenta.

ČR bez eura

Podle Pravdy může být do budoucna důležité, že Česko odmítá euro, čímž se mu vzdaluje vstup do formujícího se jádra EU. „Současný slovenský kabinet je, naopak, nakloněn větší evropské integraci,“ píše list.

Přijetí společné evropské měny může být do budoucna hlavním trumfem slovenského růstu. „V Evropské unii totiž sílí hlasy, které odmítají po roce 2020 vyplácet dotace z evropských fondů státům nacházejícím se mimo vznikající jádro. Právě neochota přijmout euro může v budoucnu nejvíc ublížit ekonomickému růstu sousedů Slovenska,“ konstatuje Pravda.

Euro totiž odmítají kromě České republiky i Polsko a Maďarsko. Podle ekonomů přitom právě euro přispělo k výraznějšímu růstu Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám