Hlavní obsah

Slovensko potvrzuje pověst středoevropského tygra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku se ve 2. čtvrtletí snížila míra nezaměstnanosti na 11,1 procenta, což je nejméně za posledních devět let. Také ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila tempo růstu, a to z 9 procent na 9,4 procenta. Informoval o tom v úterý slovenský statistický úřad.

Článek

Počet slovenských nezaměstnaných se za duben až červen snížil na 291 000 ze 303 000 lidí za první tři měsíce roku. V porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku klesl počet lidí bez práce až o 18,5 procenta.

Zaměstnanost ve druhém čtvrtletí naopak meziročně vzrostla, a to o 1,9 procenta na zhruba 2,34 miliónu lidí. Podle jiné metodiky Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny dokonce míra nezaměstnanosti ke konci června dosáhla 8,33 procenta. V červenci pak spadla na historické minimum 8,3 procenta.

S ekonomikou roste i mzda

Také ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila tempo růstu, a to z 9 procent na 9,4 procenta. Slovensko si tak drží pozici jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik ve střední a východní Evropě.

Ekonomický růst země podporuje zejména vývoz. Zahraniční poptávka vzrostla o 18 procent, zatímco dovoz rostl o 14,1 procenta.

Slovákům se meziročně zvýšila i průměrná hrubá mzda, a to o 6,7 procenta na 19 598 slovenských korun. Reálně po započtení inflace mzdy v průměru stouply o 4,1 procenta. V prvním čtvrtletí mzdy vzrostly o 7,1 procenta na průměrných 18 511 korun a reálně se zlepšily o 4,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám