Hlavní obsah

Slovensko má zákon proti šmejdům

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Spotřebitelé budou na Slovensku chráněni proti praktikám organizátorů a prodejců na předváděcích akcích, pro něž se vžilo slovo šmejdi. Umožní to novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou minulý týden schválil slovenský parlament.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novelu předložili poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie. Předváděcí akce budou muset být předem nahlášené. Slovenské obchodní inspekci musí být předloženy návrhy smluv, které budou s klienty uzavírat a rovněž ceny, za které budou zboží nabízet. Pokud tyto údaje organizátor nenahlásí předem, budou předváděcí akce považovány za nelegální.

Při nedodržení těchto pravidel může být organizátorům udělena pokuta až do výše 16 500 eur (až 425 000 korun).

Spotřebitelé budou moci vrátit zboží do 15 dnů od uzavření smlouvy bez udání důvodu. Zboží mohou navíc vrátit až po vrácení peněz. Poslanci schválili novelu tak, aby ochránila spotřebitele od nekalých praktik šmejdů už při vánočních prodejných akcích.

Lidem se doma kupí nepotřebné věci

„Je dobře, že nás zákon ochrání před těmito agresivními prodejci,“ říká důchodkyně Žofia Kelemenová z Bratislavy. „Byla jsem na podobné akci jednou a byla jsem zděšena neuvěřitelným nátlakem prodejců na starší lidi. Ti se většinou nedokážou bránit a tlaku podlehnou. Pak se jim doma kupí nepotřebné a prodražené věci,“ dodala.

Eva Sklárska potvrzuje, že i její rodiče se stali obětí tzv. šmejdů. „Žádala jsem je, aby na podobné akce nechodili. Nedali si říct a pak měli hlavu z toho, že naletěli,“ uvedla.

Proti tzv. šmejdům zasahuje i Česká obchodní inspekce, která organizátorům předváděcích akcí letos udělila 133 pokut za 18,8 miliónu korun. Podle inspekce je patrné, že počet předváděcích akcí ubývá a řada neseriózních firem skončila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám