Hlavní obsah

Slovensko chce jednoeurové bankovky

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko chce, aby Evropská unie zavedla jedno- a dvoueurové bankovky. Zatím existují jen mince v těchto hodnotách. "Snažíme se otevřít debatu. Bankovka je na rozdíl od mince symbolem hodnot," argumentoval slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Podle webové stránky EUObserver, která o této věci informuje, však nejde jen o symboly. Na Slovensku prý panuje obava, že po roce 2009, kdy chce země zavést jednotnou měnu, budou mít lidé pocit, že mají méně peněz. Jedno a dvoueura nahradí na Slovensku dvaceti a padesátikorunové bankovky.

Podobný pocit už vznikl ve Slovinsku, které zavedlo euro letos v lednu: obyčejná euromince nahradila hned 253 tolarů. Spoustě Slovinců se to nelíbí. Tři tisíce z nich již zaslaly Unii žádost o stejný krok, jaký prosazuje Fico. Evropská ústřední banka ale podobnou myšlenku již několikrát odmítla. Tvrdí, že by to přineslo zvýšené náklady pro obchodníky a provozovatele automatů a navíc by to prodražilo výrobu evropských peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám