Hlavní obsah

Slovenské obchody se kvůli snadnému vrácení zboží mohou změnit v půjčovny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenští vládní poslanci navrhují, aby zákazník mohl jakékoliv zboží do týdne vrátit obchodníkům bez udání důvodu. Opozice i odborníci upozorňují, že z obchodů se mohou stát půjčovny.

Článek

Po schválení zákona se může stát, že pokud si někdo koupí například mobil nebo počítač, může ho do sedmi dnů vrátit bez udání důvodu, upozornil deník Sme. I když bude přístroj použitý, obchodníci budou muset zákazníkovi peníze vrátit v plné výši. Doposud je něco podobného možné pouze v případě nákupu na internetu.

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavol Konštiak si myslí, že z obchodů se tímto způsobem stanou půjčovny zboží. Uvedl příklad, že si někdo koupí na leasing automobil, několik dnů v něm bude jezdit a pak ho vrátí.

„V normálních zemích je standardní, že o zákonech se diskutuje s těmi, kterých se dotýkají. Tady to tak není,“ nechápe Konštiak.

Poslanec vládní strany Směr-sociální demokracie Otto Brixi v reakci na kritiku připustil, že zákon ještě mohou změnit. Poslanci ho začnou projednávat tento týden.

V České republice řeší bezdůvodné vrácení zboží nový občanský zákoník. „Spotřebitel odpovídá za snížení hodnoty zboží, které vzniklo jeho neobvyklým používáním. Jinak řečeno, obchod není půjčovna,“ cituje deník Janu Jelínkovou z České obchodní inspekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám