Hlavní obsah

Slovenská vláda schválila snížení silniční daně

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Igora Matoviče schválila ve středu návrh na snížení silniční daně na autobusy, nákladní automobily, tahače a návěsy. Dopravci by tak měli ušetřit 28,5 milionu eur (770 milionů korun).

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V případě autobusů a tahačů se sníží silniční daň o deset procent až o polovinu podle věku vozu. U návěsů půjde o plošný pokles o 60 procent. Po schválení návrhu v parlamentu ušetří dopravci už letos, protože silniční daň se platí zpětně.

Matovičův kabinet chce tímto opatřením přilákat autodopravce zpět na Slovensko, protože řada z nich zaregistrovala své firmy v zahraničí právě z důvodu vysoké silniční daně.

Stát promine DPH na roušky a respirátory, odloží se také zálohy na silniční daň

Koronavirus

„Těší mě, že tato vláda přistupuje k opatřením systémově a odmítla zvyšování dodatečných slev na mýtě. Přijala opatření, které je adresné a týká se jen slovenských autodopravců,“ uvedl po zasedání vlády ministr dopravy a výstavby Andrej Doležal, podle něhož by byly slevy z mýta neadresné.

Po schválení vládního návrhu se Slovensko dostává pod průměr sazeb v zemích Evropské unie. Daň bude na Slovensku nižší než například v České republice a v Maďarsku, ale vyšší než v Polsku.

Členové Unie autodopravců Slovenska (UNAS) začátkem roku 2020 zablokovali hraniční přechody, požadovali výrazné snížení silniční daně a zvýšení slev z mýtného. „Chceme důstojně žít, nechceme utíkat před bídou do zahraničí,“ zdůraznil tehdy místopředseda unie Stanislav Skala.

Reklama

Související témata:

Související články

Taxikáři už nemají povinný taxametr

Ve středu vešla v účinnost novela silničního zákona, která reaguje na překotné změny, jimiž v posledních letech prošla oblast taxislužby a přepravních...

Výběr článků

Načítám