Hlavní obsah

Slovenská letiště se prodávat zatím nebudou

Právo, ivi
BRATISLAVA

Slovenský Protimonopolní úřad zatím nevydal souhlas s privatizací bratislavského a košického letiště, čímž otevírá možnost vládě premiéra Roberta Fica, aby od prodeje odstoupila. Fico podmínil stanovisko své vlády k privatizaci postojem Protimonopolního úřadu.

Článek

Bývalá vláda premiéra Mikuláše Dzurindy schválila prodej 66 procent akcí obou letišť konsorciu TwoOne, za nímž stojí letiště Schwechat ve Vídni. Panovaly tak obavy, že největší slovenská letiště se stanou pouze záložními letišti Schwechatu. [celá zpráva]

Tehdejší opozice s prodejem nesouhlasila a avizovala, že pokud se dostane k moci, celou transakci prozkoumá. Jednou z podmínek privatizační smlouvy bylo, že konsorcium TwoOne musí mít souhlas Protimonopolního úřadu do 15. srpna. Tato podmínka splněna nebyla.

Část odborníků varovala, že případný prodej bratislavského letiště největšímu konkurentovi, který je vzdálený od Bratislavy jen 40 kilometrů, může ohrozit hospodářskou soutěž. Konsorcium TwoOne nabídlo za obě letiště 11,4 miliardy slovenských korun a dalších 7,9 miliardy chtělo vložit do majetku letiště Bratislava a 400 miliónů do letiště Košice. Doposud TwoOne zaplatilo dvě miliardy korun.

Strana Smer - sociální demokracie premiéra Fica byla od začátku proti privatizaci letišť a otevřeně říkala, že se bude snažit o zrušení této soutěže a budoucnost letišť chce řešit jejich dlouhodobým pronájmem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám