Hlavní obsah

Slovenská ekonomika zrychlila růst na šest procent

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská ekonomika, stejně jako ta česká, loni zrychlila růst. Konkrétně na šest procent. V posledním čtvrtletí roku 2005 hrubý domácí produkt Slovenska rostl rekordně rychlým meziročním tempem 7,6 procenta. Jak uvedl slovenský statistický úřad, šlo o nejvyšší čtvrtletní růst v historii země.

Článek

Důvodem růstu jsou podle slovenských analytiků vyšší investice, vyšší spotřeba domácností a tvorba zásob. Koncem roku zásoby většinou klesají, loni však rostly. Míra nezaměstnanosti se loni snížila na 16,2 procenta (v roce 2004 to bylo 18,1%). Počet nezaměstnaných Slováků tak klesl o 53200 osob. Průměrná měsíční mzda loni na Slovensku stoupla na 17274 slovenských korun (13190 Kč). Po započítání inflace se reálná mzda zvýšila v průměru o 6,3 procenta. 

Národní banka Slovenska v souvislosti s nečekaně rychlým růstem ekonomiky a vývojem inflace zvýšila koncem února klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,5%.

Slovensko v uplynulém období masivně podporovalo zahraniční investice, zavedlo rovnou daň ve výši 19% a zpřísnilo podmínky pro vyplácení sociálních dávek. Podle odborníků má zavedení rovné daně od začátku roku 2004 větší dopad než očekávali občané i samotná vláda. Na daních se loni vybralo o 20 miliard korun víc, než byl předpoklad. Zvýšení výběru daní podle velkých podniků představuje vhodný impulz ke snížení daňové sazby. Doporučují snížení daně z příjmu i DPH na 15 procent.

Problémem Slovenska je však nadále velký rozdíl mezi jednotlivými regiony. Mzdy na středním a východním Slovensku nerostou ani zdaleka takovým tempem, jako v Bratislavě a okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám