Hlavní obsah

Slovenská centrální banka zvýšila sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) v úterý poprvé od dubna 2002 zvýšila klíčové úrokové sazby, a to překvapivě o půl procentního bodu. Hlavní úroková sazba tak stoupla na 3,5 procenta. Na rozhodnutí centrální banky zareagují peněžní ústavy patrně zvýšením úroků z vkladů i úvěrů.

Článek

"Je to překvapení. Až tak výrazné zvýšení sazeb jsme neočekávali," řekla analytička bankovního domu Slovenská sporiteľňa Mária Fehérová. Bankovní rada asi zaznamenala větší inflační rizika, dodala.

Po zpřísnění měnové politiky centrální bankou peněžní ústavy zřejmě přistoupí ke zdražení úvěrů. To by znamenalo, že dlužníci zaplatí na úrocích více než dosud. Naopak vydělají střadatelé, banky totiž patrně upraví i úročení vkladů.

Zvýšení klíčových sazeb NBS ekonomové vzhledem k vývoji inflace a rychlému růstu ekonomiky očekávali. NBS už v pondělí upozornila, že lednová inflace rostla v lednu rychleji než čekala. Inflace byla v lednu 4,1 procenta.

Slovenská koruna rekordně posílila

NBS naposledy měnila sazby loni v únoru, kdy je snížila kvůli posílení slovenské koruny na rekordní úrovně k euru. Na dnešní růst sazeb zareagovala koruna zpevněním na historické maximum k evropské měně.

Slovenská koruna se k euru vyšplhala až na  37,11 SKK/EUR. Dosavadní rekord z konce ledna 37,20 SKK/EUR padl už před zveřejněním jednání bankovní rady. Koruna si polepšila i vůči dolaru, když se posunula na 31,25 SKK/USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám